Арт Галерия Ларго кани почитателите на изкуството на 2 февруари

...
Арт Галерия Ларго кани почитателите на изкуството на 2 февруари
Коментари Харесай

Арт Галерия Ларго представя Ситуации и клишета, изложба – живопис на Светослава Георгиева

Арт Галерия Ларго кани феновете на изкуството на 2 февруари 2022 година от 18:00 часа на откриването на независима галерия на Светослава Георгиева. Това е първата независима изява на варненската художничка в " Ларго ". Творбите са подготвяни особено за пространството на " Ларго ", а експозицията носи името " Ситуации и клишета ".

За плана Светослава споделя:

" Често обстановките, в които попадаме са клишета, както и клишетата са обстановки. В метафоричен смисъл, в който по-често се среща думата, клишето е концепция, фраза или израз, която, защото е била необятно употребена или повтаряна, е изгубила своята мощ или оригиналност и се е трансформирала в тематика или нещо всекидневно. Думата може да се отнася и за разнообразни стереотипни обстановки, персонажи и цели сюжети, чиято честа приложимост е лишила от автентичност. В изкуството най-разпространените клишета се отнасят до любовни въпроси, а това са нашите ежедневни обстановки.

Трудно се борави с тематика, занимавала актьори епохи наред. Още по-трудно е, когато като създател вървиш в артистичната си процедура в една избрана и напълно друга посока. Тази галерия е направена особено за Арт Галерия Ларго и е мой персонален самоуверен опит като концептуален изящен опит да покажа по какъв начин виждам актуалната женска еднаквост и клишетата за сексуалността, брака, връзките, обстановките, които са общовалидни и човешки, през един подигравателен и в същото време двузначен ракурс. Разказването на истории е доста значимо, ми сподели някой, и когато се замислих по какъв начин това може да стане, по какъв начин да наподобява, се сблъсках с образни и всевъзможни клишета, със личното си мерило за по този начин наречения “добър усет ". Осъзнах, че за последните 100 години натрупването на стандарти е феноменално във всички аспекти. "

" Изкуството е било постоянно отражение на живота на индивида в избран времеви откъслек, дейностите му, предметността, настройките, концепциите и чувствеността му. Когато се запитах по какъв начин може да покажа образно актуалния субект, се сблъсках с моите лични стандарти за модерност, за изразност. И се заиграх с концепцията за връзката сред обстановките и клишетата и това какъв брой тази връзка е забавно-иронична. Като актьор ме вълнува нереалното, образните въпроси които си слагам са свързани с материалността на живописта, с прекосяването през контрастите и с отвореното свободно пространство за фена и неговата интерпретация. Малко Дада, малко нереално, малко постмодерно, малко поп-арт, комбинирани техники сред релефи, енкаустика, колаж, шеллак, цялостна еклектика, да кажем метамодернизъм, поради към момента неразбираемото бъдеще на понятието. Както и да се дефинира, в основата е опита. "

Повече за Светослава:

Светослава Георгиева е приключва НБУ- София през 1997 година със компетентност Бизнес администрация и британски език. След това получава бакалавърска степен от ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий “ през 2018 година със компетентност " Реставрация и консервация “, а през 2021 година получава магистърска степен " Артистична практика- Живопис “ от Училище по изкуства в Глазгоу- Шотландия. Светослава има голям брой участия в сборни изложения у нас и в чужбина, някои от които: " Есенен салон “-Изложбени зали " Рафаел Михайлов “, Велико Търново (2015), " Gift of love " - национална галерия в НДК, София (2016), Международна изложбана UNESCO, AIAPI Italy, Тренто, Италия (2016, 2017, 2018), “Salt Space " - Арт фестивал в Глазгоу, Шотландия (2020), " Viva la vida " - сборна галерия в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020) и други Има три независими изложения: взаимна с Десислава Панева в Изложбени зали " Рафаел Михайлов “, Велико Търново (2016), " Invisible Humans " в Галерия Лабиринт, Пловдив (2018) и " Северни крайбрежия “ в Галерия Лабиринт, Пловдив (2020). Носител е на няколко влиятелни награди: Втора премия за живопис на Национална студентска галерия, Югозападен университет, Благоевград (2017), John Moore Prize- сборна галерия, Ливърпул, Англия (2020), John Byrne Award- Единбург, Шотландия (2020). Живее и работи във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР