Аромати на българска роза, мента и цитрусови плодове омайват посетителите

...
Аромати на българска роза, мента и цитрусови плодове омайват посетителите
Коментари Харесай

Френска феерия за сетивата: Версай представя уникални цветни градини на своите посетители

Аромати на българска роза, мента и цитрусови плодове омайват посетителите в Оранжерията Шатоньоф в двореца „ Версай “ и ги връщат обратно във времето. Стотиците блестящо оцветени цветя описват истории за една предходна ера, когато „ Версай “ е бил обичаната резиденция на Луи XIV – Краля Слънце. Градините са една от емблемите на двореца.
В предишното създадохме една пътека от възхитителни дървета, по която да опознаете градините, преминавайки от дърво на дърво. Тези, които откриват градините, ще минават от цвете на цвете, с цел да схванат какво са харесвали хората в предишното и какво харесваме и през днешния ден, тъй като парфюмите участват в живота ни през днешния ден, притегля ни избран мирис, а не различен, тъй че това е забавна игра както за деца, по този начин и за възрастни и тъкмо това желаеме да създадем тук.
Катрин Пегар, организатор в замък „ Версай “

Градините са проведени в четири елементи и пресъздават визията на Луи XIV, който е желал земите му да преливат от аромати на портокалов цвят, зюмбюл, тубероза и жасмин. Изоболието от цветя имало и по-практично пояснение. След чумата неизкъпаните придворни се опасяват от водни инфекции и вместо това почистват кожата си със алкохол, прибягвайки до опияняващите аромати на кралските цветя.
Растенията дошли с лодки от всички краища на света, нормално прекарвали известно време, с цел да се климатизират по крайбрежията на Бретан или Нормандия, и по-късно били донасяни във Версай, като първият, който ги получавал, несъмнено, бил кралят, който ги засаждал в градината си. Кралят единствен решавал дали обещано растение може да напусне градината му и да бъде публикувано в цяла Франция. Той имал изключителното право да продава екзотични растения.
Джовани, градинар

Новата цветна градина в „ Шатоньоф “ отвори порти за посетителите на 30 май.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР