Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията

...
Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията
Коментари Харесай

Арменският патриарх призова „Света София” да стане място за поклонение

Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в полемиката за вероятното превръщане на „ Света София " в джамия.

„ Света София " би трябвало да бъде отворена за поклонение ", написа той в Туитър и акцентира, че тя е задоволително огромна, а куполът ѝ може да бъде „ споделен ". По този метод светът ще приветства „ нашия набожен мир и зрялост ".

„ Нека „ Света София " да стане знак на мира на човечеството в нашата епоха ", прикани той.
Човечеството се моли за такова единение и макар разликите, там могат да се молят хора от двете религии.

За „ Света София " това надали би било от голяма важност, защото тя е била място за поклонение на християните в продължение на 1 000 години и още 500 години - на мюсюлманите.

„ Света София " е издигната с труда на десетки хиляди хора и има астрономическа цена. Извършени са многочислени поправки на емблематичната постройка от фондация „ Фатих султан ", чиято цел е била да запазят постройката като място за поклонение, а освен като музей. В него вярващите ще могат да коленичат за молитва, а не да бъде просто място за туристи, в което посетителите да се разхождат.

„ Света София " е един от най-значимите обекти на историческото и културно завещание в света. Построена е през VI в. по време на Византийската империя и е служила за седалище на Гръцката православна черква. След завладяването на Истанбул през 1453 година е превърната в джамия. По време на светското ръководство на Турция през 1935 година постройката става музей.

Сегашното управление на турската страна няколко пъти направи поръчки, че има намерение да трансформира „ Света София " още веднъж в джамия, което провокира редица интернационалните реакции, главно от страна на Гърция, и в допълнение изостри тона сред Атина и Анкара.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР