Арменският геноцид, наричан още арменски холокост, е геноцид извършен умишлено

...
Арменският геноцид, наричан още арменски холокост, е геноцид извършен умишлено
Коментари Харесай

103 години от арменския геноцид

Арменският геноцид, именуван още арменски холокост, е геноцид осъществен съзнателно и систематично от Османската империя по време на Първата международна война и малко по-късно над арменското население. Арменският геноцид се характеризира с всеобщи кланета и насилствена всеобща депортация на над 1 000 000 арменци осъществени от младотурските управляващи в интервала 1915 и 1916 година Репресиите против арменското население стартират няколко години преди този момент, в края на ХІХ в. Жертвите през този интервал са към 300 000 души.
Геноцидът се разказва също и с арменската дума агхет, „ невъобразимо закононарушение “ или „ огромна злополука “.
Между 1895 и 1921 година са избити 1 543 271 мъже, дами и деца, доста други са изселени.
Република Турция, правоприемник на Османската империя, възразява против потреблението на термина „ геноцид “, за разказване на събитията по това време, и не признава каквато и да било отговорност на турския народ или турската или османската администрация за тези събития. През последните години се ускоряват апелите в международен мащаб за интернационално признание на арменския геноцид както и признание от страна на турското държавно управление за случилото се.
От 2007 година 22 страни заявяват формалното признание на събитията от този интервал като геноцид , също както тях, тази позиция се приема и от множеството откриватели и историци. Повечето членове на арменските общности по целия свят са оживели от арменски геноцид както и техните потомци.
Паметта на жертвите на арменския геноцид се уважава всяка година на 24 април. На 24 април 2015 година по отношение на отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно заседание приема декларация, с която признава „ всеобщото изтребване “ на арменци.
На този адрес може да посетите страницата , отдадена на арменския геноцид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР