Арменския премиер Никол Пашинян и президентът на Казахстан Касъм Жомарт Токаев отказаха

...
Арменския премиер Никол Пашинян и президентът на Казахстан Касъм Жомарт Токаев отказаха
Коментари Харесай

На среща на военния съюз на Русия Путин понесе удари от две верни членки

Арменския министър председател Никол Пашинян и президентът на Казахстан Касъм Жомарт Токаев отхвърлиха да подпишат заключителната декларация на Организацията на контракта за групова сигурност за търсене на завършек на войната в Украйна 

Среща на доминирания от Русия защитителен съюз се трансформира в тестване за нея, откакто две знакови членки на организацията, сплотяваща част от постсъветското пространство и желали помощ от ОДКС в последните два месеца, показаха неподходящи за нея позиции на съвещанието в Ереван.

Отказът на арменския министър председател Никол Пашинян да подпише заключителната декларация на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС) и апелът на президента на Казахстан Касъм Жомарт Токаев за взаимно търсене на формула за завършек на войната в Украйна бяха маркирани и в съветските и рускоезичните медии.

Това става в миг, когато деветте месеца война в Украйна слагат на тестване оставащите съюзи на Русия в постсъветското пространство. В ОДКС, основан през деветдесетте години и доминиран от Русия, членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. От него излязоха Азербайджан, Грузия и Узбекистан. Поводът за основаването му бе да се заобикалят гранични спорове сред страните и да се подкрепи отбраната им от външна експанзия.

Именно Армения, която е желала помощ от ОДКС в разнообразни обстановки, определи работата на съюза по най-чувствителния за нея въпрос - спора с Азербайджан за Нагорни Карабах - като " крушение ". Това бе и причината Пашинян да не подпише заключителната декларация.

По думите му съюзът не е приел " ясна политическа оценка " на " експанзията " на Азербайджан, а това уронва престижа на ОДКС " както в страната ни, по този начин и отвън нея ". Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че това е гледната точка на Пашинян и арменската страна " има право " да преглежда по този начин обстановката.

" Всяка война приключва с договаряния "

Русия оказа помощ на Казахстан за преодоляване на митингите в страната в края на декември и началото на януари. Въпреки това Токаев, преизбран преди дни без особена конкуренция, прикани Москва и Киев да употребяват всеки късмет за решение на спора по дипломатически път, включително - и по линия на ОДКС.

" Що се отнася до Украйна, считам, че настъпи времето на взаимно групово търсене на формула за мир. Всяка война приключва с мирни договаряния ", казва Токаев съгласно уеб страницата на казахстанското президентство.

" Трябва да се употребява всеки късмет за реализиране най-малкото на помирение. Истанбулският кръг на договаряния даде вяра, само че съглашението бе " подкопано " по разнообразни аргументи. Не бива да се позволява братските съветски и украински нации да се раздалечават за десетки или стотици години с обиди, които не се лекуват, продължава Токаев. "

Някои съветски медии цитираха думите на Токаев, само че пропуснаха изречението за войната, която Русия назовава " специфична военна интервенция ". Отношенията на Казахстан с Русия се усложниха, откогато стартира войната в Украйна; Токаев даде преди изборите знаци, че не се отхвърля от връзките с Русия, само че по едно и също време с това месеци наред се отдалечава от нея и форсира търсенето на нови партньорства и заздравяването на остарели.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР