Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си

...
Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си
Коментари Харесай

Пашинян: Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си цялост

Армения и Азербайджан се споразумяха да признаят взаимно териториалната си целокупност, съобщи арменският министър председател Никол Пашинян, представен от ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той направи това изказване на разширеното съвещание на Висшия евразийски стопански съвет.

" Искам да потвърдя, че Армения и Азербайджан се споразумяха за взаимно признание на териториалната си целокупност и на тази основа можем да кажем, че се движим сносно към споразумяване на връзките ни ", означи министър председателят. Той се спря и на въпроса за гарантиране на правата и сигурността на популацията на Нагорни Карабах " в границите на интернационален механизъм ".

" Надявам се, че скоро ще стартира естествен градивен разговор

сред Баку и Степанакерт (столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република - бел. ТАСС) ", добави арменският министър председател.

В понеделник Пашинян съобщи на конференция в Ереван ,

че е подготвен да признае териториалната целокупност на Азербайджан, която включва и Нагорни Карабах, само че при изискване, че се подсигурява сигурността на арменското население на района.

Армения е подготвена да деблокира всички транспортни

и стопански връзки в района, при изискване че се запазят суверенитетът и юрисдикцията на страните, през които минават, добави Пашинян през днешния ден.

" Бих желал да потвърдя готовността на Армения да деблокира всички транспортни и стопански връзки

в района и връзките, които минават през територията на Република Армения. Готови сме за отваряне на районните връзки в границите на суверенитета и юрисдикцията на страните, през които те минават ", сподели той, разяснявайки думите на азербайджанския президент Илхам Алиев за кулоар през арменска територия, който съгласно проектите на Баку би трябвало да свърже главната част на Азербайджан с Нахичеванската самостоятелна република.

Според Пашинян сходна дефиниция допуска териториални искания към Армения .

Той добави, че тристранното изказване на водачите на Армения, Азербайджан и Русия " се отнася единствено за един кулоар - Лачинския кулоар ".

Арменските управляващи нееднократно са подчертавали, че изключват опцията да дават на Азербайджан

път по логиката на коридора, който да го свързва с Нахичеван, и също по този начин подчертаха, че тристранните изказвания на водачите на Армения, Азербайджан и Русия за преустановяване на военните дейности в Нагорни Карабах и за отваряне на районните връзки не допускат даване на Баку на какъвто и да е кулоар през републиката, отбелязва ТАСС.

Руският президент Владимир Путин дефинира като доста значимо съществуването на съглашение

за взаимно признание на териториалната целокупност на Армения и Азербайджан. След като има единодушие по кардиналния въпрос за териториалната целокупност, има и " основа за реализиране на съглашение по други въпроси от вторичен темперамент ", добави той. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР