Arm ще се опита да обърне тенденцията на намаляващи печалби

...
Arm ще се опита да обърне тенденцията на намаляващи печалби
Коментари Харесай

Arm иска да получава процент от всеки продаден смартфон


Arm ще се опита да обърне наклонността на намаляващи облаги с нова лицензионна скица
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският холдинг Arm, разработчик на референтни процесорни дизайни с едноименната архитектура, се надява да излезе на борсата тази година. Ръководството на притежателя на Arm, японската SoftBank, възнамерява промени в бизнес модела, тъй че да направи активите на компанията по-привлекателни за вложителите.

Arm желае да получава % от всеки продаден смарт телефон, а не както до момента – от всеки продаден чип с Arm архитектура. Очаква се сходна скица на лицензни отчисления да усили в пъти приходите на разработчика, поради несъразмерно по-високата цена на смарт телефоните от тази на чипа в тях. Плановете, които Arm към този момент разисква с MediaTek, Unisoc, Qualcomm, Xiaomi и Oppo, станаха притежание на Файненшъл Таймс.

В момента Arm получава доходи от продажбата на своите технологии по два съществени канала. Разработчиците на процесори подписват лицензионни съглашения с Arm, които плануват заплащания в размер на 1% или 2% от цената на всеки продаден процесор. Освен това има общо заплащане за правото на потребление на разработките на Arm от доставчиците на процесори, чийто размер не зависи от броя на продадените артикули.
още по темата
Новата алтернатива за монетизиране на разработките на Arm планува даване на права на производителите на процесори гратис, само че с ясно ограничаване на листата с клиенти, които в последна сметка ще получат тези процесори. Веднъж включено в електронните устройства, ноу-хауто на Arm ще служи като основа за приемане на отчисления за авторски права от всеки продаден продукт, като сумата ще се пресмята като % от цената на цялото устройство.

Средната цена на един смарт телефон предходната година е била 355 $ и участниците на пазара, осведомени за проектите на Arm, считат, че размерът на заплащанията към английския холдинг ще се усили неведнъж. Един или два % от всеки продаден процесор, вариращ от $6 до $40, генерира доста по-скромен паричен поток.

Arm се надява да премине към новите лицензионни условия от 2024 година, само че към този момент единствено „ сондира почвата ”. Интересите на Apple, която е по едно и също време разработчик на процесори и снабдител на смарт телефони и други устройства, към момента не са взети поради в договарянията, макар че този случай явно ще бъде прегледан настрана.

Новият бизнес модел на Arm може да е нужен на фона на намаляващи облаги през последните години, макар че приходите нарастват. Разходите на Arm са се нараснали повече от два пъти сред 2015 година и 2019 година до $1,6 милиарда Приходите през същия интервал от време са нарастнали единствено с 20% до $1,9 милиарда, само че облагите са намалели със 70% до $276 млн.

За създател на новата самодейност се счита ръководителят на SoftBank – Масайоши Сон, който в стеснен кръг е споделил недоволството си от настоящите доходи на Arm на фона на многомилиардните доходи на Nvidia, Broadcom и Qualcomm. Но даже съществуващата лицензионна скица поражда спорове и правосъдни разногласия сред Arm и клиентите, а когато става въпрос за доста по-големи суми, несъгласията могат да ескалират.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР