арламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето,

...
арламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето,
Коментари Харесай

На второ четене: Задължителна изолация и карантина при заразни болести, включително COVID-19

арламентът одобри на второ четене промени в Закона за здравето, препоръчани от Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Целта им е прецизиране на разпореждания във връзка с наложителната изолираност и карантина, както и наложително болнично лекуване на лица, заболели от или заразоносители на заразна болест.

В закона беше записано, че на наложителна изолираност подлежат лица, заболели от и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, ебола, жълта тресчица, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък изострен респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19. Досега за тези пациенти беше записано, че с изключение на на наложителна изолираност, подлежат и/или на болнично лекуване.

Министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор може със заповед да разпореди наложителна изолираност на лица, заболели от и заразоносители на заразни заболявания отвън посочените нагоре, както и наложителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на осъществена оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването на съответната заразна болест.

За издаденото наставление за изолираност или карантина жителите ще бъдат уведомявани устно на посочен от лицето мобилен или стационарен телефонен номер, което се удостоверява документално с автограф на направилото го длъжностно лице, като писменото засвидетелствуване се ползва към преписката. Уведомяването може да става и посредством изпращане на електронно или малко текстово известие на посочен от лицето електронен адрес или мобилен телефонен номер.

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне осъществяването на наложителната изолираност, ще се санкционира с санкция от 5000 лева

Бяха направени и промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, с които се сътвори правна опция при оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура министърът на опазването на здравето със заповед да забрани за избран период от време експорт на лекарствени артикули от територията на страната. Целта е да се подсигуряват задоволителни количества лекарствени артикули за облекчаване на здравните потребности на популацията на България.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР