АрхивС решението си въззивната инстанция измени присъда на Варненския окръжен

...
АрхивС решението си въззивната инстанция измени присъда на Варненския окръжен
Коментари Харесай

Ефективна, вместо условна присъда за палеж на автомобил във Варна

 Архив
С решението си въззивната инстанция промени присъда на Варненския областен съд, с която Кристиан Т. е бил приет за отговорен в това, че като малолетен е запалил имущество със забележителна стойност – лек автомобил Порше Кайен. Нанесени били обилни вреди на още 4 автомобила, магазин и 4 жилището на ул. " Д-р Борис Окс " във Варна. Имало е заплаха пожарът да се разпростре върху други парцели.

Първата инстанция е наказала подсъдимия с отнемане от независимост за период от една година, отсрочено с изпитателен период от 2 години, през който той бил длъжен на периодически срещи с пробационен чиновник.

Производството пред Апелативния съд бе формирано след постъпили митинг на прокуратурата и тъжби от отбраната на подсъдимия. Държавното обвиняване настоя за увеличение на наказването и дейно изтърпяване, до момента в който юристите на младежа желаеха оправдаването му.

След среднощ на 30 април 2017 година 16-годишният тогава Кристиан напълнил от бензиностанция пластмасова бутилка с бензин и дизел. Действията били снимани от охранителни камери. След това излял горивото върху паркираното пред жилищна постройка Порше, запалил течността и напуснал мястото. Пламъците обхванали близките коли, част от имуществото на магазина и жилищната постройка. Пожаро-технически експертизи открили, че огънят е породен от излята върху колата леснозапалима течност.

В хода на правосъдното разследване пред Апелативния съд бе назначена и изслушана тройна лицево-идентификационна експертиза. Вещите лица изследваха видеозапис от бензиностанцията и потвърдиха, че сниманото лице най-вероятно е на подсъдимия.

След разбор на всички доказателства, въззивната инстанция показа извода на Окръжния съд, че подсъдимият е направил действието, за което е упрекнат. Взети бяха поради и правосъдни актове, с които той е бил глобен за разнообразна незаконна предприемчивост през същата 2017 година – кражба, обир и държане на кокаин. Въпреки нежната си възраст, единствено за няколко месеца Кристиан Т. е осъществил голям брой тежки умишлени действия. Затова актуалният състав счете за належащо превъзпитанието му да се реализира в местата за отнемане от независимост.

Всяко друго наказване би се тълкувало като безотговорност както от страна на подсъдимия, по този начин и на обществото. С тези претекстове Апелативният съд във Варна промени първоинстанционната присъда като анулира освобождението от изтърпяване на наказването и свързаната с това пробационна мярка " наложителни периодически срещи с пробационен чиновник “ през изпитателния период.

Решението предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР