Архивни филмови кадри, открити по случайност в нефункциониращо предприятие, могат

...
Архивни филмови кадри, открити по случайност в нефункциониращо предприятие, могат
Коментари Харесай

Новооткрити ленти хвърлят светлина върху най-известния комунистически процес в Чехословакия

Архивни кино фрагменти, открити по случайност в нефункциониращо дружество, могат да хвърлят светлина върху един от най-известните политически процеси от времето на комунизма в Чехословакия - този против генералния секретар на комунистическата партия Рудолф Слански, споделя " Гардиън ".

Процесът против Слански и последвалата му екзекуция през 1952 година са забулени в легенди от години, отбелязва вестникът. Слански и 13 други висши функционери на партията са задържани като шпиони на Тито в серията чистки, поръчани от Сталин след разрива сред Югославия и Съюз на съветските социалистически републики. Но филмовият материал от процеса, сниман за пропагандни цели, се смяташе за липсващ.

Лентите - общо 6 часа видео и 80 часа записи, са били открити в ясно обозначени кашони в мазето на банкрутирало дружество в Паненске Брежани, покрай Прага. Те са тежко развалени от плесен и Чешкият кино списък е изискал от държавното управление над половин милион евро за възобновяване им.

Как и за какво материалите са се озовали в Паненске Брежани към този момент е тайнственост. Вероятно са били изнесени след Кадифената гражданска война през 1989 година за прикриване на истината или продажба. " Гардиън " отбелязва, че по време на окупацията на Чехословакия от нацистите парцелът е употребен като квартира на райхспротектора на Бохемия и Моравия и шеф на нацисткото политическо разузнаване Райнхард Хайдрих, един от архитектите на Холокоста.

Процесът против Слански е считан за един от най-мрачните епизоди от комунистическия интервал на страната и има мощно антисемитски привкус. Голяма част от подсъдимите, в това число генералният секретар на партията, са евреи. Слански е съден по обвинявания в " титоизъм " и Ционизъм и екзекутиран 5 дни след произнасянето на присъдата. Смята се, че с тежки мъчения е бил заставен да я изиска самичък и да признае виновността си. Материалът е готвен за агитационен филм, който пропада след гибелта на Сталин на идната година.

Според Михал Брагант, шеф на чешкия народен списък, фрагментите са невероятна опция да бъдат показани показните политически процеси от сталинистката епоха. Един ден, когато филмът бъде възобновен, ще можем да забележим израженията на лицата на участниците, придвижванията им, езика на тялото. Защото тези процеси нямат нищо общо с правото, те са постановки. "

От процеса няма никакви документи, показва кинорежисьорът Мартин Вардас, удостоверил достоверността на материалите. " Официалното дело е изчезнало. Сега ще можем да погледнем злото в очите. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР