> АрхивИзвънредното положение и свързаните с него мерки започват да

...
> АрхивИзвънредното положение и свързаните с него мерки започват да
Коментари Харесай

Бизнесът призова за по-леки мерки след Великден, за да работи

 > Архив
" Извънредното състояние и обвързваните с него ограничения стартират да оказват нездравословно влияние върху стопанската система. Трябва да свикнем да живеем и работим по този метод, само че стопанската система няма да издържи дълго по този начин ", съобщи Васил Велев - ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал. Според него след 13 април би трябвало да се намерения за облекчение на напредването на хора и артикули най-малко вътре в страната.

" Вероятно разхлабването на ограниченията би трябвало да се съгласува и с останалите страни от Европейски Съюз. Не съм експерт по здравните ограничения, само че би трябвало да се намерения за изолирането единствено на рисковите групи. Предполагам, че дейностите, свързани със събирането на доста хора на едно място, няма да се възстановят, само че напредването на хора и артикули е от витално значение и за него би трябвало да се мисли още занапред ", безапелационен е Велев. Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев не се ангажира с съответна дата за по-меки ограничения, защото съгласно него те би трябвало да се смекчат при възстановяване на пандемичната конюнктура. Това значи новоразболяващите се да стартират да понижават и да се откри с проби, че има хора с имунитет.

" Смятам, че в бизнеса могат да си разрешават да тестват чиновниците си. За всеки управител е скъпо да знае, че има, да кажем, 10 индивида, на които може да разчита. А ние нямаме знанието какъв брой от хората са изкарали болестта без признаци, а за тях са несправедливи тези ограничавания. Но в случай че тестванията покажат, че има огромен брой непрекарали вируса, за тях би трябвало да е най-свирепата и дисциплинирана карантина. Това е моето разбиране ", уточни Радев. Той не е срещу удължаването на изключителното състояние с още месец, стига бизнесът да бъде подкрепят. А досега съгласно него не е взета нито една мярка

Дали да се продължава с изключителното състояние, зависи от кривата на заболелите, разяснява Евгений Иванов - изпълнителен шеф на КРИБ. Според него има набелязани стопански ограничения, които занапред стартират да работят. Ефектът им можело да се разяснява по-късно. Заради наложените ограничавания у нас и по света бизнесът стартира да натрупа все по-големи загуби, настояват браншови организации. От Българската браншова камара на машиностроенето показват, че най-големите компании, поддоставчици за автомобилостроенето, стопират работа. И дават образци с " Линемар България ", " ВИТТЕ Аутомотив ", " Язаки ", " Костал ". Без работа остава и " Бургаска корабостроителница ". Тя имала контракт с Русия за ремонт на кораби, само че съветските експерти, които би трябвало да участват и съветват дейностите, не могли да дойдат в България. Поради това работата се отсрочва.

Най-големият кораборемонтен цех " Одесос " довършвал ремонта на транспортен съд, само че не е ясно по кое време и по какъв начин ще дойдат други. " Корабно машиностроене " също стопира работа и не може да експедира направена продукция за Италия. В тежка обстановка са и редица компании от другите подсектори на машиностроенето. От камарата показват безпокойство, че китайските поддоставчици за автоиндустрията възвръщат производството си, а съперници от Мексико не са спирали работа. Поради това имало възможност българските компании да бъдат изместени от тях след възобновяване на производствата. С 50% са се свили автобусните транспорти поради наложените забрани, показват от сектора.

Но не престават заплащания по лизинг, застраховки, заплати и командировки. При разход от 1,30-1,60 лева на километър приходите са паднали на 25 ст., твърди Ивайло Константинов, ръководител на УС на Националния съюз на автобусните превозвачи. По калкулации на Конфедерацията на автобусните превозвачи загубата на дребна компания е сред 40-50 хиляди лева на месец, на междинна – към 900 хиляди лева, а на огромна – 3 млн. лева Загубите при товарните транспорти от 13 март до момента са към 50%, споделя Георги Петърнейчев, ръководител на АЕБТРИ (Асоциация на българските предприятия за интернационалните транспорти и пътищата). Причината е затварянето на предприятия и прекъсване на доставките. Ако можем да натоварим тук, то в Германия или Унгария получателят е затворил и това обезсмисля транспорта, споделя той. Сред най-пострадалите в превоза браншове е авиацията. Самолетите са на земята, а загубата е към 120 млн. лева за март, април и май по прогноза на Асоциацията на българските самолетни компании.

В туризма съвсем не се надяват да има летен сезон тази година. Очакванията са хотелите да работят през юли и август главно с български туристи, а от чужбина да дойдат в късната есен, твърди шефката на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации Даниела Стоева. Според данни за предходната година целият оборот на 150-те най-големи туроператори у нас е 980 млн. лева Тази година сумата ще е незначителна. При ресторантьорите към момента няма банкрути, само че в случай че изключителното състояние се удължи до 13 май, това ще е неизбежно, съобщи шефката на Българската хотелиеро-ресторантьорска камара Вени Петрова. Очакванията са към 50% от членовете на организацията да затворят. При хотелите загубите са по-ясни – по към 50 млн. лева на месец единствено от нощувки през зимните месеци и отвън дейния сезон и по към 300 млн. месечно в разгара на лятото. За март се чакат да отчетат не повече от 10 млн. лв., написа още " 24 часа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР