Архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс за

...
Архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс за
Коментари Харесай

Италиански архитект спечели конкурса за площад "Св.Неделя"

Архитектурното студио на италианеца Масимилиано Фуксас завоюва интернационалния конкурс за възобновяване на площад " Света Неделя ", проведен от Столичната община. На оповестяването на спечелилия участва кметът на София Йорданка Фандъкова. Председател на интернационалното жури е Малина Едрева, ръководител на общинската комисия по просвета и обучение.

Тя разгласи спечелилия, чийто план планува площад " Св.Неделя " да бъде пешеходен, без автомобилно придвижване. Компромис е изработен единствено за трамвая, който ще заобикаля църквата, както и до момента. Археологическите находки ще бъдат съхранени в подземно равнище и покрито с транспарантен материал. Върху него ще минават пешеходците в пасажа от Богословския факултет към църквата " Св.Неделя ".

Пешеходната зона пред постройките на Министерството на здравеопазването и Булбанк ще е осеяно със затревени квадрати. Вечер площадът ще се озарява от десетки кристални осветителни тела.

Италианският екип архитекти на студио " Фуксас " е търсил последователност с устройството на площада от римско време. Акцентирано е върху Декумануса – централната точка на всеки римски град, от който е тръгвало общото обмисляне на улиците в четирите направления на света.

В журито, в което с изключение на български архитекти Григор Дойчинов, Галина Тачиева, доцент Йорданка Кандулкова, вземат участие и проф. Паоло Дезидери от Римския унивеверситет " Рома Тре ", основните архитекти на Москва и Варшава Сергей Кузнецов и Марлена Хапах, Дейвид Басулто, гл. редактор на ArchDaily, Мартин Аартц, учител в Академията за архитектура в Ротердам, Йони Бобоци, началник на градоустройството на община Тирана и други

Против плана на " Фуксас " от членовете на журито е бил арх.Борислав Игнатов, преседател на Камарата на архитектите в България. Той изясни за " Дневник ", че е определен най-претенциозния и най-скъпия за реализация план, само че не и най-хубавият.

" Има един талантлив план за площада, само че той бе класиран на пето място ", сподели той преди да се огласи кой проектант на кой план е създател.

Главният проектант на София Здравко Здравков разгласи, че реализацията на плана на " Фуксас " би трябвало да приключи за четири години. " До 2021 година би трябвало да стартират работите по площада ", съобщи Здравков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР