Археолозите са открили 3 500-годишни хетски йероглифи вътре в плевня,

...
Археолозите са открили 3 500-годишни хетски йероглифи вътре в плевня,
Коментари Харесай

Неохетски йероглифи на 3 500 години са открити в плевня в Кападокия

Археолозите са разкрили 3 500-годишни хетски писмени знаци вътре в плевня, ситуирана в историческия район на Кападокия в Турция, което се чака да хвърли светлина върху античното царство. Това заяви БГНЕС.

Ръководителят на разкопките професор Юсел Ченюрт съобщи пред кореспонденти, че са разкрили скъпите писмени знаци в региона на Гюлшехир в централната провинция Невшехир.

Професорът отбелязва, че частите са от Табалското кралство и ще допринесат доста за осветляването на историята на неохетското царство.

Междувременно селският гражданин Дервиш Учар съобщи, че конюшнята преди този момент е била употребена от поданици, които са държали добитъка си вътре, а чиновниците незабавно са я сложили под протекция след откриването на античните артефакти.

Йероглифите ще бъдат откъртени от експертни каменоделци и ще бъдат трансферирани в Дирекцията на музеите в Невшехир за по-нататъшни проучвания.

Царството Табал се е появило след рухването на хетската империя в Южна Централна Анадола. То е и дом на приказни постройки, пещерни църкви и подземни селища. Районът покрай Невшехир е примамвал най-големите страни по това време, в това число хетите, фригийците, персите, римляните, византийците, селджуците и османците.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР