Археолозите на Перперикон ще отворят днес три запазени ранно християнски

Археолозите на Перперикон ще отворят днес три запазени ранно християнски ...

Археолози ще отворят три запазени раннохристиянски гробници на ПерпериконАрхеолозите на Перперикон ще отворят днес три запазени ранно християнски гробници, открити в южния квартал на скалния град. Те се датират от 5 - 6 век и се предполага, че в тях са погребани духовници.

Вчера ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров обяви, че намерена при тях изключително рядка монета доказва хипотезата на археолозите, че дълго търсеният храм на Дионис е на Перперикон.

„Храмът на Дионис, както знаем още от Херодот, е пазен от народа на бесите. Именно тогава, в края на старата ера по времето на Реметалк, римляните дават храма на одрисите – на големия равнинен народ. И тогава с римска помощ Реметалк I навлиза в Родопите, побеждава вожда на бесите – Вологес, и тогава вече храмът е взет от народа на одрисите. Ето тази монета фиксира този момент“, обясни археологът за монетата от времето на последния тракийски цар Реметалк I. На която от едната ѝ страна е изобразен царят с неговите съпруга и син, а от другата - първият римски император Октавиан Август.

Разкопките на Перперикон ще продължат до края на септември.

Николай Овчаров/Снимка: Валя Апостолова

Източник: bnr.bg