Археолозите на Перперикон ще отворят днес три запазени ранно християнски

...
Археолозите на Перперикон ще отворят днес три запазени ранно християнски
Коментари Харесай

Археолози ще отворят три запазени раннохристиянски гробници на Перперикон

Археолозите на Перперикон ще отворят през днешния ден три непокътнати ранно християнски гробници, открити в южния квартал на скалния град. Те се датират от 5 - 6 век и се допуска, че в тях са заровени духовници.

Вчера ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров разгласи, че открита при тях извънредно рядка монета потвърждава хипотезата на археолозите, че дълго търсеният храм на Дионис е на Перперикон.

„ Храмът на Дионис, както знаем още от Херодот, е защитаван от народа на бесите. Именно тогава, в края на остарялата епоха по времето на Реметалк, римляните дават храма на одрисите – на огромния равнинен народ. И тогава с римска помощ Реметалк I навлиза в Родопите, побеждава вожда на бесите – Вологес, и тогава към този момент храмът е взет от народа на одрисите. Ето тази монета фиксира този миг “, изясни археологът за монетата от времето на последния тракийски цар Реметалк I. На която от едната ѝ страна е изобразен царят с неговите брачна половинка и наследник, а от другата - първият римски император Октавиан Август.

Разкопките на Перперикон ще продължат до края на септември.

 Николай Овчаров/Снимка: Валя Апостолова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР