Археолози се натъкнаха при проучване на египетска гробница на субстанция,

...
Археолози се натъкнаха при проучване на египетска гробница на субстанция,
Коментари Харесай

Археолози откриха сирене на 3200 г. в Египет

Археолози се натъкнаха при изследване на египетска гробница на субстанция, за която се потвърди научво, че е едно от най-старите сирена, откривани в миналото, заяви телевизия ББС. Преди няколко години експедицията открива счупени съдове с бяла кристализирана субстанция с незнаен генезис в гробницата на Птамес в Саккара, Египет. Ново проучване на субстанцията потвърди, че в действителност е сирене на към 3200 година Откритието е от огромно значение, тъй като досега няма свидетелства за произвеждане на сирене в Древен Египет.
„ Изследваният материал е най-древната останка от сирене, откривана досега ", споделя доктор Енрико Греко, от Университета Катания, който е работил дружно със свои сътрудници от Университета Кайро, с цел да дефинират произхода на субстанцията.Учените са разкрили, че сиренето е направено от комбинация сред мляко от коза и овца, само че не могат да предположат какъв тъкмо е бил усетът му.
Според професора по история и химия Паул Киндстед сиренето е имало „ много, много, киселинен усет ".
В сиренето е открита и бактерията Бруцела, която води до зараза в човешкия организъм (Бруцелоза) при приемането на непастьоризирани млечни артикули. Симптомите на инфекцията, която съществува и през днешния ден, са висока температура, потене и мускулни конвулсии.
Гробницата, в която е намерено античното сирене принадлежи на Птамес, вископоставен древноегипетски чиновник, управлявал античния град Мемфис.
Некрополът в Саккара, наоколо до Кайро, е открит още през 1885 година, само че е изгубен под плаващи пустинни пясъци. Повторното му разкриване е едвам 125 година по-късно - през 2010 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР