Археолози се натъкнаха на четири старинни монети от чисто злато

...
Археолози се натъкнаха на четири старинни монети от чисто злато
Коментари Харесай

Уникална находка в Ерусалим: Златни монети на над 1000 години

Археолози се натъкнаха на четири старинни монети от чисто злато в Стария град в Ерусалим, които са били изсечени преди повече от 1000 години, съобщи Франс прес.

Това съставлява една рядка находка, свидетелстваща за политическите превратности от онази ера. Артефактите са били открити при разкопки край Стената на рева, най-свещеното място за молебствия в юдаизма. Монетите били сложени в дребна делва и положението им се оказало чудесно. Изображенията по тях били доста ясни, съобщи експертът по антични полезности Роберт Кул.

Монетите датират от края на 10 век сл.Хр. - сред 940 и 970 година Това е била ера на радикални политически промени за Ерусалим и района. По това време сунитският халифат на Абасидите, който е бил на власт и е управлявал от Багдад, губи контрола над Ерусалим. Той попада под властта на противниците им от фатимидската династия със седалище в Кайро в продължение на над два века.

Специалистите акцентират, че това е първата златната находка от половин век насам в Стария град на Ерусалим от интервала на фатимидите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР