Археолози са открили в Япония четири вкаменени яйца, снесени преди

...
Археолози са открили в Япония четири вкаменени яйца, снесени преди
Коментари Харесай

Откриха динозавърски яйца на 110 млн. години

Археолози са разкрили в Япония четири вкаменени яйца, снесени преди 110 млн. години евентуално от динозавър с размерите на кокошка.

Яйцата са дълги 5 см, а ширината им е към 2 см. Намират се в безупречно положение и са от интервала креда. До този миг археолозите са откривали фосилизирани яйчени черупки от този интервал, само че за първи път се натъкват на непокътнати цели яйца.

„ Откритието ще ни помогне да разберем в какви условия са снасяли яйцата си динозаврите и другите същества от този интервал “, споделя Харуо Саегуса (Haruo Saegusa), който е професор по палеонтология в университета в Хийого.

Бъдещите проучвания би трябвало да ни разкрият от какъв тип динозавър или птица са снесени яйцата, които са намерени на пет метра от останките на представител на типа Tambatitanis amicitae – един от най-големите динозаври, откривани в Япония.

По яйцата има няколко надрасквания, само че са запазили истинския си размер и форма, допълват откривателите. На мястото са открити още към 100 черупки от сходни яйца. Черупките са трипластови, а повърхността им е гладка. Тази характерност е нормална за яйцата на Троодона, дребен тероподен динозавър, само че и за тези на ранните типове птици.

„ Родителите евентуално са снасяли яйца в собственоръчно направени гнезда. Ако това са яйца на тероподен тип, то съставляват най-малките намирани до момента и ще имат голяма академична стойност “, споделя Йоичи Азума (Yoichi Azuma), който е професор по палеонтология в института за проучване на динозаври към университета във префектура Фукуй.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР