Археолози са открили уникална статуетка от ранния неолит в източния

...
Археолози са открили уникална статуетка от ранния неолит в източния
Коментари Харесай

Уникална 7000-годишна статуетка откриха в Чехия

Археолози са разкрили неповторима статуетка от ранния неолит в източния моравски град Пршеров. Богато украсеният торс на човешка фигура е бил подземен над 7000 години.

Ценната находка е открита в археологическата околност Липник над Бечвоу – дребен град в покрайнините на Моравската низина. Това е антропоморфна статуя, представляваща торс на човек и богато изгравирана с геометрични орнаменти. Статуетката е висока 7.6 сантиметра, само че главата и крайниците са се отчупили.

„ На това място са се заселили първите фермери в Чехия, които принадлежали към така наречен линейна глинена просвета. Те се влезнали в Моравия при започване на остарелия неолитен интервал, който датира от 5000 година прочие н. е. Знаем, че са строили издължени здания и търгували с камъни, от които създавали принадлежности. Правили и глинени съдове за ежедневна приложимост, само че от време на време и статуетки като тази “, изяснява основният археолог на разкопките Жденьек Шченк.

 Статуетката е на най-малко 7000 години. Статуетката е на най-малко 7000 години. Zdeněk Schenk

Археолозите към момента не са сигурни защо тъкмо е употребена статуетката, само че има единодушие, че в подтекста на Чешката република откритието е неповторимо по размери и брой орнаменти. И преди са откривани антропоморфни структури, само че всички те са били напълно дребни.

„ Наричаме фигурата идолът от Липник, освен поради мястото, където е открита, само че и тъй като припомня на фигурите от неолитната просвета Венча, живяла в югоизточна Европа, в днешна Сърбия “, прибавя Шченк.

Според него е мъчно да бъде оценена цената на откритието в пари, само че пък от историческа позиция е скъпо. След като премине спомагателни проучвания, идолът от Липник ще бъде изложен на показ в музея Комениус в Пршеров.

Archaeology News Network

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР