Археолози откриха рицарска маска на кръстоносец край Кърджали. Археологът Николай

...
Археолози откриха рицарска маска на кръстоносец край Кърджали. Археологът Николай
Коментари Харесай

Археолози откриха рицарска маска на кръстоносец край Кърджали

Археолози откриха рицарска маска на кръстоносец край Кърджали. Археологът Николай Овчаров разгласи, че са открити нови артефакти при разкопки в крепостта Вишеград. 

Вишеград е един от шестте обекта, планувани за развиването на културния туризъм. Според Овчаров замъкът е извънредно непокътнат.  Откритата рицарска маска е изключително значима, защото обяснява доста значим исторически интервал, в който през 1206 година хроникьорите разказват по какъв начин рицарите от Четвъртия кръстоносен поход идват по тези места.

" Откритата през 70-те години маска и откритите в този момент сребърна монета от края на 11в. и стоманени кръстове от края на 14 век, дават съображение за датировката на обекта и тълкуването, че точно тук, по време на Четвъртия кръстоносен поход, рицарите схващат от българите в района за гибелта на император Балдуин и избират регента Анри за император на Латинската империя. ", сподели археологът.

Крепостта Вишеград е оповестена за монумент на културата от национално значение през 1968 година. Средновековната цитадела се намира на десния бряг на р. Арда, на към 150 м северно от селото. До нея се доближава по добър коларски път. Заема повърхност от 562 кв.м. върху каменист връх над бент. " Студен бунар ". Крепостната стена опасва върха от всички направления. На места са непокътнати стени с височина до 7 м и широчина до 1.75 м. Построена е най-вероятно през ХІІ-ХІІІ в.

Запазени са следите от две правоъгълни двуетажни вътрешни кули. Стените им са дебели към 2.20 м и измазани с хоросан, подправен със счукани тухли. Първият етаж е употребен за водохранилище. Ясно личат стадии на доизграждане на пространствата и стената в по-късен интервал от съществуването на крепостта. Входът е бил от югоизток. Крепостта е проучвана в интервала 1971-74 година. Открити са както цели, по този начин и фрагменти от глинени съдове със сграфито декорация, желязна маска, стрели, копия, украшения и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР