Археолози откриха чрез LiDAR огромна и сложна древна цивилизация по

...
Коментари Харесай

LiDAR разкри останки от древна цивилизация на Амазонка


Археолози откриха посредством LiDAR голяма и комплицирана антична цивилизация по Амазонка (снимка: CC0 Public Domain)

Нов LiDAR разбор на териториите в басейна на Амазонка даде доказателства за незнаен до момента античен градски център с „ умопомрачителна “ трудност. Става дума за остатъци от населено място, което, съгласно учените, надалеч надвишава предстоящите равнища на организация и население, вероятни за амазонците преди 1500 години.

„ Никой не е очаквал такова общество в този регион… пирамиди с височина 20 метра “, сподели Хайко Прюмерс от Германския археологически институт във видео, основано от Nature. „ Целият район е бил толкоз гъсто обитаем през предиспанското време, че е необикновено! Имало е цивилизация, просвета, която ни чака да я изучим ”.

Доскоро се смяташе, че преди идването на испанските и португалските мореплаватели по Амазонието не е имало кой знае какво раздвижване, с изключение на някои дребни племена. Сега обаче излиза наяве, че там е имало доста живот: Прюмерс първо е разкрил могили, наречени ломас, скрити под растителността, намекващи за нещо по-голямо, а след това разкопките са разкрили, че става дума за добре проведени гробищни зони с обредни здания и други неща, показателни за комплицирано, йерархично общество.
още по темата
Сега LiDAR технологиите дават нова информация по въпроса. Това, което е разкрил екипът, е повече от няколко нови ломас: платформи, големи пирамиди, отбранителни структури, язовири и канали и пътища, които наподобява са свързвали стотици селища с разнообразни размери.

Откритието оборва някои досегашни догатки, че локалните хора са били номадски или „ фуражни ” племена. „ Трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме по-нататъшните разкопки по тези места, с цел да можем да разбираем това, което виждаме сега “, сподели Прюмерс.

Мащабът на идната археологическа работа е толкоз огромен, че Прюмерс вероятно ще би трябвало да „ завещае “ задачата на своите възпитаници. Археологът е пресметнал, че ще са нужни 400 години разкопки, с цел да се открият всички неща, които са видяни благодарение на LiDAR скенера.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР