Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха през уикенда

...
Археолози, историци, музейни специалисти и изследователи се събраха през уикенда
Коментари Харесай

Изследователи на Странджа и Южното Черноморие докладват в Ахтопол за най-интересните открития

Археолози, историци, музейни експерти и откриватели се събраха през уикенда в Ахтопол на кръгла маса " Археологически разкопки и изследвания в Странджа и Южното Черноморие ". Срещата се провежда за 15-та поредна година от съдружие " Черноморска Странджа " и нейния ръководител - депутатът инж. Петър Кънев. Събитието се организира под патронажа на регионалния шеф Вълчо Чолаков.

" Винаги съм уважавал достойните хора, които вършат нещо за обществото, а освен за себе си. Днес съм тук от почитание към Вас, към вашите хрумвания и това, което вършиме за Странджа ", сподели Чолаков. Сред присъстващите бяха член.-кор. на Българска академия на науките Иван Гранитски, тракологът Иван Маразов, проф. дин Станислав Станилов, шефката на НИМ доцент доктор Бони Петрунова, проф. дин Иван Илчев, доцент доктор Георги Мавров, проф. дин Иля Прокопов, проф. дин Калин Порожанов. Новоизбраният кмет на Созопол Тихомир Янакиев, както и кметът на Малко Търново Илиян Янчев и някогашният кмет на Ахтопол Бисер Колев, също почетоха събитието.

Тържестрен водосвет беше отслужен от Негово Преосвещенство Агатополски Епископ Йеротей, свещеник на Поморийския манастир " Св. Георги Победоносец ". Форумът стартира с отдаване на респект на умрелия Пламен Крайски, ръководител на Обществения съвет на сдружението " Черноморска Странджа ".

Изследователи на Странджа и Южното Черноморие за поредна година се събраха в Ахтопол. На събитието участва и новоизбраният кмет на Созопол Тихомир Янакиев /на челен план/.

" Събираме се за петнадесети път. С Пламен Крайски избрахме октомврийско-ноемврийските сбирки да бъдат на тематики, свързани с културно-историческото завещание на черноморския район на Странджа. Продължаваме да съблюдаваме тази традиция. Не инцидентно и днешната тематика на отчетите е обвързана с археологически изследвания от Странджа и Южното Черноморие ", сподели инж. Петър Кънев.

По време на форума доктор Калин Димитров описа за подводните изследвания в устието на река Ропотомо през 2019 година. Археологът Димитър Недев, който е шеф на музея в Созопол, срещна присъстващите с най-новите открития, свързани с градоустройството на Аполония Понтика. Доц. доктор Христо Прешленов показа отчети за проучванията в Месембрия /Несебър и Деултум/Дебелт. За живота в античния пристанищен град, който в миналото се е издигал на нос Свети Атанас край Бяла, приказва доцент доктор Валери Йотов.

Д-р Милен Николов изнесе впечатляващи обстоятелства за най-новите изследвания в крепостта Русокастро. Майор Дочо Николов, Анелия Николова, доцент доктор Александър Радулов и Людмила Кутиева също бяха измежду лекторите на кръглата маса. Водещ на форума бе изтъкнатия академик и ценител на историята доктор Атанас Орачев, ръководител на Научния съвет на Сдружение " Черноморска Странджа ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР