Археолози алармираха, че е унищожено неолитно селище на Брезовско шосе

...
Археолози алармираха, че е унищожено неолитно селище на Брезовско шосе
Коментари Харесай

Строят върху уникални исторически находки в Пловдив?

Археолози сигнализираха, че е унищожено неолитно населено място на „ Брезовско шосе ” в Пловдив. Според тях неповторими исторически находки към този момент са унищожени и нарекоха дейностите безчовечен.

Археолозите настояват, че неолитното населено място датира от шесто-пето хилядолетие преди новата епоха.

Теренът е на частен вложител, който желае да вдигне на мястото склад за семена. Според притежателя Захари Тошев това е проведен рекет. Работниците на обекта споделиха, че с изключение на сгурия и камъни нищо друго не са откривали.

Предполага се, че това е най-старото населено място в региона, откъдето е тръгнала историята на града.

Археоложката Росица Миткова към този момент алармира институциите за почналия градеж върху част от плоската могила. Преди години, на метри от изкопа, археолози разкрили находки от 4 разнообразни столетия. Заради строителните действия обаче е допустимо част от античните полезности да бъдат изгубени. Строежът е в частен парцел и в изкопа към този момент е излята бетонна плоча.

От Община Пловдив изясняват, че градежът е спрян, незабавно откакто получили сигнал. Предстои инспекция от Министерството на културата, резултатите от която ще станат ясни през идната седмица. По тематиката Спират разрушаването на Плоската могила в Пловдив
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР