Археологическият сезон в България е провален, алармира археологът и историк

...
Археологическият сезон в България е провален, алармира археологът и историк
Коментари Харесай

Археологическият сезон е провален, алармира Николай Овчаров

Археологическият сезон в България е провален, сигнализира археологът и историк проф. Николай Овчаров , представен от БНР.

Според него бездействието на държавното управление на Кирил Петков е довело до блокиране на разкопките , а археолози могат да работят единствено с помощта на парите от общините. Според Овчаров повода е в бездействието на министъра на културата в кабинета " Петков " Атанас Атанасов и подадената през февруари оставка на зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов, който бил директно зает с археологическите монументи, без по-късно да е назначен човек на негово място, като разкопките, планувани за това лято, са останали без подписани позволения.

" В момента, съвсем в средата на август има сътрудници, включително и аз един от обектите, където още не са подписани разрешенията. Сега ще чакаме да ги подпише сегашният длъжностен министър Минеков ", акцентира проф. Овчаров.
 Увеличение на парите за просвета, желае служебният министър
Увеличение на парите за просвета, желае служебният министър

Ще останат неосъществени средства по бюджета на министерството, съгласно Минеков

По думите му преди две години държавните управления на страната ни са определили пет обекта, които са значими за развиването на културно-историческия туризъм, като задачата е била да могат да се вършат разкопки, като това да донесе и доходи за съответните общини от туристическия поток.

" Области, които имат потребност от развиване - Северозападна България, Североизточна, Търговишкия край по-специално, Родопите ", посочи археологът.

Той сподели още, че средствата за тези обекти са обезпечени и са заложени в държавния в бюджет. Николай означи, че някогашният министър на финансите Асен Василев е показал, че, с цел да се употребяват средствата, било належащо те да бъдат утвърдени от страна на Министерството на културата.

" В момента не се работят нито автомагистрали, нито газопроводи, нито археология ", посочи проф. Овчаров.
 Николай Овчаров за политиката на кабинета за РСМ: Аматьорщина и импровизации
Николай Овчаров за политиката на кабинета за РСМ: Аматьорщина и импровизации

Македонският език е диалектна езикова форма на българския, считат от кръг " Македония "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР