Арестите заради нерегламентиран внос на боклук са сред водещите теми

...
Арестите заради нерегламентиран внос на боклук са сред водещите теми
Коментари Харесай

Преглед на печата

Арестите поради нерегламентиран импорт на отпадък са измежду водещите тематики на петъчните вестници.

" Тонове рискови отпадъци, един зам.-министър, който е работил за " свои ", и бизнес за милиони с съмнения за нарушавания - по този начин наподобява в няколко думи денят на следващата огромна акция на прокуратурата, този път предизвикана от нерегламентиран импорт на отпадък от Италия в края на предходната година. Равносметката на финала е шестима в ареста, малко информация и доста висящи въпроси, които към момента чакат отговор. Шестима души, измежду които зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, са арестувани за 24 часа след акцията, която е почнала сутринта и течеше денем редом в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Русе, Смолян и няколко кюстендилски села. Без да спомене нито едно име и като отхвърли да дава отговор на журналистически въпроси, представителят на основния прокурор Сийка Милева разгласи, че става дума за " проведена незаконна група, основана с користна цел ", в която са взели участие " някогашен зам.-министър на околната среда и водите и някогашен шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен ". По обед през днешния ден от постройката на Министерството на околната среда и водите, където също влязоха прокурори и сътрудници на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), бе изведен зам.-министър Красимир Живков, който разгласи, че не е арестуван и спомага на проверяващите. По подобен метод от ведомството беше изведен на 9 януари към този момент някогашният екоминистър Нено Димов, който е обвинен поради водната рецесия в Перник. От сутринта в медиите, импровизирано и без позоваване на източници, изтече информация, че на разпит са извикани русенските предприемачи Пламен и Атанас Бобокови. Местни медии оповестиха, че офисите на компанията им " Приста ойл " в града са претърсвани, както и жилищата им. В София униформени влязоха и в централата на компанията в квартал " Лозенец ". Четвъртият арестуван, за който има косвена информация е неназования от представителя на основния прокурор " някогашен шеф на екоинспекцията в Плевен ". За останалите двама няма никаква информация досега. Прокуратурата се занимава със случая от началото на януари, изясни Милева. Обвинения към момента няма, само че те се чакат в петък, когато прокуратурата би трябвало да разгласи и дали ще желае непрекъснат арест за арестуваните, или ще им наложи по-лека мярка за неотклонение. Сийка Милева изясни, че в основата на схемата стои задължението на всяко сдружение, което генерира рисков боклук, до една година или да го изнесе, или да го съобщи на друго за преправка. За да го изнесе, би трябвало да получи нотификация от районна ревизия по околната среда и водите (РИОСВ). " Зам.-министърът Живков е отказвал издаването на такива известия и по този метод е принуждавал производителите да предават рисковия боклук на избрани, следени от него сдружения, които имат позволение за следваща преправка на територията на България ", сподели Милева... " - в. " Дневник ".

" Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е оказвал напън върху чиновници на екоминистерство, с цел да бъдат издадени известия на избрани сдружения за импорт на боклуци най-вече от Италия, макар че не отговаряли на условията. Това заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева пред публицисти в Съдебната палата. Зам.-министърът остава арестуван за 24 часа. Арестувани са още петима души. По информация на Българска национална телевизия измежду арестуваните са и предприемачите братя Бобокови.

В късния следобяд пиарът на двамата братя Ани Александрова изпрати позицията им в писмо до bTV, в което се отбелязва, че Бобокови са сюрпризирани от дейностите на прокуратурата, тъй като предприемачите са " изрядни данъкоплатци и виновни работодатели ". " Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите през днешния ден, желая да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и в никакъв случай не са имали желание да го вършат. Напротив, тук са и дружно със своите екипи към сегашния миг, оказват цялостно подпомагане на органите на властта. До момента нямаме публична информация за това какво се случва, нито за повдигнати обвинявания или арести ", се споделя още в писмото.

Според проверяващите зам.-министърът Красимир Живков е взел участие в проведена незаконна група дружно с някогашен шеф на РИОСВ-Плевен и други длъжностни лица. Досъдебното произвеждане по случая е почнало през януари и се следи от профилираната прокуратура. Събрани са писмени и гласни доказателства, от които се открива, че зам.министърът е съдействал за издаване на известия за импорт на отпъдици главно от Италия. Служителите, които отказвали, били принуждавани да изоставен министерството ", разяснява Милева. Тя твърди още, че Живков е оказвал напън и в друга посока - преправка на рискови боклуци у нас. За да бъдат изнесени рисковите отпадъци от България, още веднъж е належащо да бъде издадена специфична нотификация. Зам.-министърът е отказвал такива известия и е принуждавал рисковият боклук да бъде продаван на избрани сдружения, които имат позволение за преправка или оползотворяване ", сподели Милева. По нейни думи от това се е възползвало сдружение за направа на батерии, което имало цех в Монтана. При този развой се отделял рисков отпадък. " Според събраните доказателства зам.-министърът е отказвал издаването на такива известия и по този начин принуждавал производителите да предават боклука на избрани и следени от него сдружения, които имат позволение за следваща преправка на територията на България. От тази скица се е възползвало и сдружение за преправка на батерии в Монтана. От тази преправка обаче се генерирал рисков боклук. Първоначално той бил изнасян в Германия, където имало построена мощ за оползотворяване, без да се заплашва околната среда. За тази услуга обаче се заплащала висока цена, която в допълнение се оскъпявала от транспортните разноски. За да спести огромна част от тях, сдружението почнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като почнало да ги изпраща на следени от него сдружения с фиктивна дейсност. Така се генерирал голяма облага и се избягвало заплащането на налози в изключително огромни размери ", сподели още представителят на основния прокурор.

По-рано се организира огромна акция на Специализираната прокуратура и ДАНС. Разследващи претърсиха в къщите на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград и в Правец, както и на още 40 адреса в цялата страна. bTV оповестява, че жандармерия е влезнала в административната постройка на компанията " Приста ойл " и в къщатата на нейния притежател Пламен Бобоков. От дома му са конфискувани документи. Специализираната прокуратура прави дейности по претършуване и изземване и в Министерство на околната среда и водите в София. Министърът на екологията Емил Димитров съобщи, че е разпоредил цялостно подпомагане на проверяващите. Той разяснява, че няма да желае оставката на заместник-министър Красимир Живков, а и нямал това право. " Заместник-министрите се назначават от премиера Бойко Борисов. Аз назначавам всички под заместниците си ", разяснява пред публицисти Димитров преди блицконтрола в отрасловата комисия в Народното събрание. Той съобщи, че е работил доста добре с Красимир Живков. " Контролът върху отпадъците не се прави от заместник-министъра, а от районните екоинспекции ", съобщи Емил Димитров.

Пловдивски медии оповестиха, че някогашният началник на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев е привикан на разпит в екоинспекцията, която е блокирана от жандармерия. След към 20 минути той е напуснал постройката. " Беше ми заложен въпрос, обвързван с една компания ", сбито съобщи той и не пожела да каже с каква активност е обвързвана съответната компания. Шилев беше освободен от поста при започване на февруари от екоминистъра Емил Димитров, а мястото му беше заето от Десислава Георгиева. В момента вървят претърсвания и обиски на кабинети в Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив. Това става месеци откакто от министерството бе изведен и по-късно задържан към този момент някогашният министър на околната среда Нено Димов. Той беше упрекнат за водната рецесия в Перник. " Не съм арестуван, съдействам. След водата тематиката са отпадъците. Има формирано досъдебно произвеждане. Мога да кажа единствено, че от 2 месеца давам отговор за дирекцията за отпадъците ", съобщи Красимир Живков на излизане от Министерство на околната среда и водите, след което се качи в автомобил на прокуратурата. По подобен метод беше отведен и Нено Димов, като по-късно беше оповестено, че ексминистърът остава арестуван. Заради делото против Димов през януари бе разпитан и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Именно той бе посочен от юристите на Нено Димов като индивида, чийто сектор във ведомството са били язовирите... " - в. " Сега "

" Пламен и Атанас Бобокови са арестувани, съобщи Българска национална телевизия. Братята-собственици на " Приста Ойл " и " Монбат " разследвани за присъединяване в проведена незаконна група за злоупотреби с боклуци. Срещу тях има доказателства за мним експорт на рискови боклуци към Германия, както и за укриване на налози в изключително огромни размери. Според източници на Българска национална телевизия двамата са арестувани с полицейска заповед за 24 часа. Предстои да се реши дали и какви обвинявания да им бъдат повдигнати, като при положение, че бъдат привлечени като обвинени, е допустимо карцерът им да бъде продължен до 72 часа, както и да се желае непрекъснатото им задържане. По-рано през днешния ден беше арестуван зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Спецпрокуратурата го проверява за присъединяване в проведена незаконна група, която е злоупотребявала с боклуци - включително и рискови. Заедно с Живков в схемата е взел участие и някогашният началник на екоинспекцията в Плевен. Именно там при започване на годината бяха открити огромно количество несепарирани боклуци, импортирани от Италия. Прокуратурата проверява злоупотреби с боклуци по две линии. " - в. " Стандарт ".

Епидемичната конюнктура остава измежду тематичните акценти в пресата.

" Нареденото носене на маски ще остане за доста дълго време. " Можем да освободим и всички ограничения в къс интервал на време, само че главните ограничения, които касаят активността на всеки един човек като носене на маски, честа стерилизация и персонална хигиена, изключително в закрити пространства, ще останат за дълго ", предизвести основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев по време на брифинга на Оперативния щаб тази заран. На въпрос по кое време ще бъде дадена рекомендация за отваряне на частните образователни центрове, Кунчев отговори: " Много съществено го обсъждаме. Знаете, че описът на неразрешените действия не е дълъг. Все още тази е една от тях. Много е евентуално с началото на юни да има такива промени ". И добави: " Обсъждаме и по-сериозна метаморфоза, в това число и на работата на Щаба и на метода на показване на информацията, защото е явно, че наклонността в действителност към този момент е постоянна към понижаване. " - в. " Стандарт ".

" Над 130 души с COVID-19 са лекувани в столичната Инфекциозна болница. Това сподели в " Лице в лице " шефът на лечебното заведение проф. Татяна Червенякова и добави, че от тях 40 са били с позитивна PCR реакция. " Това не значи, че те не са с COVID-19. В Инфекциозна болница постъпват приблизително тежки и тежки форми и такива, които се нуждаят от интензивно наблюдаване. Що се касае, че не всички са били позитивни на PCR, тази диагноза се слага и въз основата на епидемиогични данни, клинични признаци и рентгенов облик ", посочи проф. Червенякова. По думите ѝ клиничните признаци на инфектираните с ковид си наподобяват, само че задухът отличава Коронавирус инфекцията от другите респираторни болести. " В момента навлизат летните вируси, които също засягат дихателната система. Голяма част от тях са отрицателни за ковид ", добави шефът на столичната Инфекциозна болница.

Медикът уточни, че няма място за суматоха при втора вълна от COVID-19 - лечебните заведения са готови, а лекарите към този момент бързо се ориентират като срещнат коронавирусна зараза. Тя предложи на пациентите да се доверят на здравната система. " Едва 15% са тежките случаи, при едвам 5% се стига до интензивно лекуване. При тежките форми се направиха доста стратегии, които дефинират лечебните режими ", сподели проф. Червенякова и добави, че другите насоки за предотвратяване от инфекцията са, тъй като вирусът е нов и медиците се учат в придвижване.

Тя уточни, че е прекомерно рано да се разяснява дали се построява имунитет към ковид, както и да се отхвърля изцяло лекуването с хидроксихлорохин поради страничните резултати при сърдечно болните пациенти. " В България има опит при лекуването с този медикамент и има позитивен резултат от този препарат. Тук въпросът е, че би трябвало да се следи плазмената централизация на препарата и да се дозира самостоятелно ", сподели проф. Червенякова. Директорът на столичната Инфекциозна болница съобщи, че не е един факторът за по-ниската заболеваемост в България. " Има и климатични особености - мокрота, слънце, има и БЦЖ ваксина, има и генетична предразположеност на имунната система ", добави тя. " - в. " 24 часа ".

" 75-годишната вуйна Здравка от село Петърч бе изписана от УМБАЛ " Св. Анна " - София АД като безспорен рекордьор измежду излекуваните от ковид у нас. Престоят й в реанимацията е тъкмо 65 дни, от които цели 33 дни тя бе на апаратно дишане. Жената е била избавена. Днес тя е изписана от болничното заведение в положително положение. Зад този триумф стои денонощният труд на екипа на Клиниката по реанимация, отпред с доцент Мария Атанасова, доктор Димитър Николаков, доктор Александър Станоевски и доста други лекари, експерти, медицински сестри и санитари. " Ден след ден положението на вуйна Здравка се подобряваше и след това отново се утежняваше. Образно казано, нейното лекуване беше като возенето с неточен асансьор - таман тръгне нагоре и се връща надолу, само че прекъсването на стремежи етаж все се отлагаше " описа доктор Станоевски. А самата вуйна Здравка през сълзи благодари на лекувалите я лекари: " Върнахте ме от оня свят. Нямам думи да изкажа цялата си признателност към всички в университетска болница " Света Анна. С моето изцеление направихте същинско знамение ", показа тя на изписване към дома. " - в. " Стандарт ".

Вестниците още веднъж отделят място и на тематиката за бензиностанциите.

" Веригата от 100 бензиностанции, които страната счита да построи, няма да се финансира с пари от бюджета. За тях ще се теглят заеми и ще се търсят партньорства. Това изясни министърът на стопанската система Емил Караниколов тази заран в бТВ. Според Караниколов няма съображение да се твърди, че страната по едно и също време желае да контролира пазара на горива и да бъде търговец на този пазар. " Законопроектът за основаването на Държавната петролна компания планува тя да може да основава търговски сдружения, които ще работят напълно на търговски принцип. Докато Държавната петролна компания (ДПК) ще дава отговор за данъчните хранилища за горива ", съобщи Караниколов. По думите на Караниколов ДПК ще сътвори комерсиално сдружение за ръководство на веригата бензиностации, " което дори няма да е 100% държавно ". " То не може да бъде на дотации, тъй като се води за държавна помощ. След като одобрим типови модели и местоположения за бензиностанциите - дребни и огромни, на напълно пазарен принцип това сдружение ще кандидатства за заеми и самоучастие ", сподели Караниколов. В същото време държавното управление разгласи, че държавните бензиностанции ще работят с минимална отстъпка, с което желаят да бъдат " балансьор " на пазара. Министърът отбрани Комисията за защита на конкуренцията, като сподели, че тя си прави добре работата. Преди година при приемането на Закона за горивата дала мнение, че той не основава конкурентна среда и законът бил модифициран. Преди това също след разбор стигнала до умозаключение, че няма конкурентна среда в данъчните хранилища за горива.

Както стана известно 80% от тях се държат от една компания - " Лукойл ", и има доста сигнали, че компанията лимитира достъпа до свободни размери в данъчните си хранилища за други търговци на горива, които желаят да употребяват митническия режим " отсрочено заплащане на данък ". Според държавния законопроект за изменение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси петролните бази на Държавния запас ще преминат на ръководство към новосъздадена Държавна петролна компания. Държавният запас има два обекта за предпазване на гориво, в които има спомагателни празни размери, стана ясно от обясненията на Караниколов. " ДПК ще стане притежател на тези хранилища и ще даде достъп на други участници на пазара до тези свободни потенциали. Това ще даде по-добри цени и качество на горивата ", сподели той.

За по-добрата регулация на пазара се разчитало и на препоръчаната в законопроекта възбрана притежателите на данъчни хранилища при съществуване на свободен потенциал да отхвърлят достъп на други търговци да съхраняват горивата си. Всеки търговец, който получи отвод, ще би трябвало да уведомява Агенция " Митници ", откъдето ще вършат инспекции дали има съображение за това, плануват законовите промени. Караниколов обаче не уточни с каква минимална надценка ще работят държавните обекти и изясни, че в този бранш " една инвестиция може се върне небързо ". От думите му се разбра, че в държавните бензиностанции няма да има закъснение в понижението на цените на бензина, когато петролът поевтинява на интернационалните пазари. " По време на пандемията се видя динамичност на цените на горивата. Цените на тържищата падат, а у нас 14 дни няма резултат. След това те се покачват и на бензиностанциите реагират в границите на чсове. Държавните бензиностанции ще дават явен сигнал на цялото общество и ще продават на действителна цена ", съобщи Караниколов. Все отново министърът призна, че със 100 бензиностанции страната не може да е главен състезател на пазара. В страната има 4500 бензиностанции, от тях 1200 са ведомствени. В рамките на веригата бензиностанции страната ще сътвори и мрежа за зареждане на електрически коли. " Разговаряме с няколко вложителя в бранша електрически коли. Те самите споделиха, в случай че българската страна не покаже, че желае да построява нужната инфраструктура, и те няма да влагат. Нашата цел е тъкмо такава - да изградим тези бензиностанции в разнообразни точки в страната ", съобщи Караниколов... " - в. " Сега ".

" OMV става следващата верига бензиностанции, която инсталира зарядни станции за електрически автомобили в обектите си. Това става в партньорство с " Елдрайв чарджинг ".

Двете компании са подписали контракт за инсталирането на над 30 бързозарядни станции на обектите на OMV в България и Румъния през идващите години. Те ще се инсталират на бензиностанции, ситуирани на основни пътни артерии, и ще разрешават зареждане на най-масовите модели електрически автомобили в границите на 20 минути до час.

Първите бързозарядни станции към този момент работят на " OMV Даскалово " на автомагистрала " Струма ", и " OMV Голямоконарско " на " Голямоконарско шосе " до Пловдив. Те са с мощ 50 киловата и разполагат с конектори CCS (Combined Charging System - европейският стандарт за бързо зареждане) и CHAdeMo (CHArge de MOve - японско-френска разработка за бързо зареждане). Плащането за използването им ще става през приложението на Eldrive.

Откриването на първите бързозарядни станции на бензиностанции на OMV идва в миг, в който се следи засилен интерес към хибридните и електрическите коли в България. Според последните данни на Пътна полиция към 1 май в България има регистрирани 1408 електрическия автомобил, като за година броят им се е нараснал с 566. Хибридните модели са 9356, или с 3000 повече от 1 май 2019 година, като част от тях са плъгин, които също могат да употребяват зарядните станции.

По последни данни в България има близо 200 зарядни станции. От огромните вериги бензиностанции такива имат " Шел " и " Еко ", като те са главно по техните обекти на автомагистралите... " - в. " Дневник ".

Състоянието на обраната и модернизацията на армията също са измежду настоящите тематики.

" Новата турска военна зона край границата с България най-вероятно ще се употребява за разполагане на радиостанции и други устройства за следене. Нейната цел ще е да се следи в дълбочина какво се случва в Черно море. Това сподели пред Би Ти Ви ръководителят на комисията по защита в Народното събрание Константин Попов. Той посочи, че няма по какъв начин зоната да се употребява против България, тъй като нямаше тогава да е на това място. По думите му тя е на брега на морето, а бази за близко наблюдаване не се правили на толкоз намерено място. Той удостовери, че се работи по построяването на координационен център на НАТО във Варна. " - в. " Дневник ".

" Модернизацията на българската войска към този момент е реалност и напълно решително приказваме, че армията има вероятност и бъдеще. В една борба всички вземат участие дружно и би трябвало да подходим рационално, и да спазим обещанията си, че защитата би трябвало да е приоритет. Това съобщи пред БТВ ръководителят на Комисията по защита ген. Константин Попов. Той разяснява, че през последната година в родната войска е имало строеж и няма по какъв начин да не бъде удовлетворен от това. Все отново посочи, че са нужни още хора, с цел да бъде изцяло окомплектована армията и уточни, че в отчет ясно са обрисувани и изрично сложени проблемите в армията. " За първи път от доста години сме назначили повече хора, в сравнение с са напуснали ", посочи ген. Попов. Той изясни, че има план за рационализация на Военноморски сили със закупуването на два модулни патруни кораба. Вероятно ще има и координационен център на НАТО във Варна, като част от вземането на ограничения обстановката в Черно море да не излезе отвън надзор, добави той. Според него пандемията от ковид ще даде отражение и върху защитата.

За оповестената от Турция военна зона по българо-турската граница, ген. Попов изясни, че най-вероятно тя е за разполагане на радиолокационни станции, датчици и радиоелектронно разузнаване, които да усилят опциите на турските въоръжени сили да следят в дълбочина какво се случва в Черно море. " Ако имаше нещо ориентирано против България, то нямаше да бъде определено това място. За страдание Черно море от ден на ден се милитализира. Вероятно решението на Турция да построи военна зона е в отговор на съветските дейности ", акцентира той. " - в. " Труд ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР