Арън Расмусен смята, че технологиите дават добра възможност за персонализирано

...
Арън Расмусен смята, че технологиите дават добра възможност за персонализирано
Коментари Харесай

Учи се от идолите си

Арън Расмусен счита, че технологиите дават добра опция за персонализирано образование с по-малко, а не повече учители

Още по тематиката
Конференцията DigitalK показа завладяващите хрумвания за бъдещето на някои от световните водачи в нововъведенията

Компанията продоставя помощ за издействане на обезщетение до 600 евро при просрочен или анулиран полет

Едва 10% от световните компании се самоопределят като напълно цифровизирани

Сред преподавателите на MasterClass са:

Кевин Спейси, актьорско майсторство

Франк Гери, дизайн и архитектура

Хърби Ханкок, джаз музика

Гари Каспаров, шах

Серина Уилямс, тенис

Кристина Агилера, пеене

Гордън Рамзи, кулинария

" Сутринта имам урок по шах с Гари Каспаров. После ще си взема малко отмора, тъй като следобяд музика ще ми преподава Ханс Цимер. Вечерта пък ще готвим с Гордън Рамзи. " Горният откъс не е действителен, само че напълно елементарно може да бъде. И не, не е нужно да идва от детето на милионер или стандартен холивудски облик на капризен колежанин. Цитатът може да принадлежи на всеки, който желае да употребява MasterClass – онлайн платформа, в която можеш да учиш безусловно всичко, като за преподаватели имаш някои от най-известните имена на планетата. Компанията желае да направи образованието както налично за всеки в интернет, по този начин и да бъде допустимо най-интересно и на практика ориентирано.

" Целта е както да се обучаваш, по този начин и да се мотивираш ", споделя Арън Расмусен, съосновател на MasterClass и изобретателен шеф на компанията. Той гостува на тазгодишното издание на DigitalK и показа платформата. Докато Расмусен обикаля по конференции и приготвя нови свои планове, платформата продължава да се разраства от останалата част от екипа.

В търсене на обучение

Историята на Расмусен е необикновена. " Аз съм роден в нищото ", споделя той, а зад него се появява карта, на която няма нищо друго с изключение на зеленина. След като усилва мащаба няколко пъти, най-после се появява къща в гората на Орегон. Расмусен не преувеличава – най-близкото обитаемо място до дома му е на няколкостотин километра. Той прекарва детството си в циркулиране на най-близките градчета, с цел да учи, а в това време чете каквито книги откри.

" Завърших гимназия по-рано и най-после стигнах до Бостън, на 3200 км от вкъщи ми. В кампуса имаше 30 хиляди души – повече, в сравнение с популацията на целия регион към родното ми място. " Още тогава той стартира да работи по свои лични системи за учене, които включват четенето на доста книги и безпределно любознание към света. " Бях смел в това да запитвам хората дали желаят да ме образоват. "

Той обаче не е удовлетворен от образованието, което е получил. " Не беше систематично и трябваше да изучавам доста други неща, откакто приключих ", споделя Расмусен. От това неодобрение – освен неговото, само че и на възходящия брой хора, които считат, че обичайна просветителна система не е задоволително ефeктивна, се ражда и концепцията за MasterClass.

Едно решение са индивидуализираните стратегии. Различните хора учат по друг метод, интересуват се от разнообразни тематики. Няма обща формула ", изяснява Расмусен. Целта на платформата му е точно такава – всеки да открие ползите си и да се развива с допустимо най-голяма мотивация. А каква по-добра мотивация да научиш актьорско майсторство от това да ти преподава Дъстин Хофман?

Нуждата от мотивация

Расмусен основава MasterClass със съдружника си Дейвид Рожие преди четири години в Сан Франциско. Благодарение на опита си като серийни бизнесмени двамата имат доста другари в разнообразни сфери - от корпоративните до арт средите, и след голям брой диалози " на маса " с вдъхновяващи персони си задават въпроса дали няма опция да предложат тези " моменти на менторство и учене " като лекции на всички консуматори. Така се свързват с известни режисьори и стартират да снимат видеа с подбрани лектори.

В момента през платформата се оферират онлайн курсове с известни преподаватели в най-различни сфери като актьорско майсторство, музика, спорт и други Цената на една лекция е 90 $, а системата към този момент има десетки хиляди регистрирани консуматори. Те имат достъп до общността и могат да задават спомагателни въпроси. Идеята очевидно се радва на триумф измежду рисковите вложители, тъй като до момента стартъпът е набрал финансиране за над 55 млн. $. Последният рунд беше през март тази година за 35 млн. $. Не е ясно какви са финансовите сделки сред звездните лектори и компанията, само че съгласно Расмусен, " в случай че класовете са сполучливи, и те са сполучливи ". Някои от " преподавателите " като Кевин Спейси и артиста Ъшър са и вложители в MasterClass.

За момента наподобява, че фокусът на MasterClass пада точно върху изкуствата, само че съгласно създателите моделът занапред ще се трансформира и ще се прибавят нови лектори и по-практични сфери. " Фокусът е на всички места, само че най-малко сега гледаме главно към изкуствата и спортовете, " споделя Расмусен. За него не е значимо какво тъкмо учиш, а по какъв начин го учиш и дали материалът ти е показан по забавен метод: " Няма по-удобен миг за персонализиране на образованието от през днешния ден, когато имаме бърз интернет на всички места. "

Разбиване на модела

Големият проблем пред него и MasterClass остава този, който стои и пред всички други онлайн просветителни платформи – по какъв начин да убедиш хората, че те ще им обезпечат работа, и по какъв начин да убедиш работодателите, че този модел също е удобен. Според Расмусен фирмите имат потребност от нова тестова система, до момента в който хората имат право да не се доверяват към момента на онлайн платформите. " Една от аргументите е, че онлайн образованието към момента не е толкоз качествено. Трябва ни решение ", споделя той. " Не знам какво е това решение, само че знам, че е някъде пред нас. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР