AP Политически конфликти, войни, високи нива на безработица: Хората в Европа

...
AP
Политически конфликти, войни, високи нива на безработица: Хората в Европа
Коментари Харесай

България е на шесто място по бедност в Европа

 AP Политически спорове, войни, високи равнища на безработица: Хората в Европа също се борят за оцеляване. Преглед на най-слабите в икономическо отношение райони вършат от " Вирчафтс вохе ", оповестява БГНЕС.

Независимо дали става дума за Люксембург, Швейцария или Норвегия, фокусът постоянно е върху благосъстоянието на европейските страни. Но постоянно има две страни на медала. Защото хората в Европа също се борят за оцеляване. Кратък обзор на най-бедните страни в Европа, измерени като БВП на глава от популацията, трансфорат в евро.

Първа е Босна и Херцеговина, която е най-бедната страна в Европа. Само равнището на безработица е 40 %. Това е третото най-високо ниво в света след Джибути и Конго. Това слага Босна и Херцеговина надалеч под равнището на бедните ѝ прилежащи страни. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 7,46 евро.

Следва Албания.През последните две десетилетия бедността в Албания е намаляла доста. Въпреки това към една седма от албанците към момента се смятат за небогати. Повече от пет % от популацията е недохранено, а към единадесет % от децата под петгодишна възраст страдат от закъснение на растежа. Инфраструктурата е най-големият проблем на страната. Поради това Албания е доста непривлекателна за задграничните вложители. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 8,50 евро.

" Бронзовият “ орден е за районен съд Македония. Тя е третата най-бедна страна в Европа. Балканите не престават да се смятат за най-нестабилния район в Европа. Повече от две трети от популацията на някогашната югославска република живеят в селски региони. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 9,20 евро.

Четвърта е Сърбия. През последните 30 години народът на Сърбия претърпя голям политически спор: разпадането на Социалистическа федеративна република Югославия, войните, които го съпътстваха, и интернационалната изолираност от общността на страните. Бедността продължава да бъде наболял обществен проблем в Сърбия. По данни на Световната банка към 25 % от популацията живее под националния предел на бедността. Високите равнища на корупция и неприятната инфраструктура са сериозна тежест за страната. Повече от 1,3 милиона души се борят за оцеляване. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 9,92 евро.

Черна гора е на пето място. В съпоставяне с други европейски страни Черна гора е извънредно дребна и елементарно може да бъде подценена, само че бедността е поразителна. Безработицата е два пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз. По-голямата част от приходите идват от бранша на услугите. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 10,13 евро.

Шестото място е за България. Тя е една от най-бедните страни в Европа. 65% от популацията сега не може или едвам съумява да покрие разноските си за живот. Това се дължи на високото равнище на задлъжнялост на държавните компании в енергийния бранш и лечебните заведения, неприятната инфраструктура и опасността от понижаване на популацията. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 12,77 евро.

Седма е Беларус, която също към момента е мощно наранена от икономическата рецесия. През последните години обстановката се е подобрила напълно малко. Повече от една четвърт от популацията на Беларус към момента живее под прага на бедността. Това визира най-много децата - те са най-големите жертви на този проблем. Децата от ромски генезис и тези, които живеят в отдалечени селски региони, са най-засегнати от бедността. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 13,42 евро.

След войните в Югославия Хърватия се бори с пропастта сред небогати и богати, защото бедността е изключително публикувана в някогашните военни зони. Икономиката се възвръща ненапълно едвам от няколко години. Туризмът и преработвателната индустрия са съдействали за развиването. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 15,73 евро.

На девета позиция е Русия, където разликата сред богатите и бедните е огромна: някои не могат да си набират задоволително, други се борят за живота си. Бедността не подхожда на великата мощ, каквато Русия би трябвало да бъде при ръководството на Путин. Но тя към момента съществува, изключително в селата. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 15,81 евро.

На 10 място е Румъния, която страда от последна беднотия. Почти половината от популацията живее в неприятни условия. Много домове са цялостни със сираци, изоставени деца и деца с увреждания, чиито родители не могат да се грижат за тях. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 16 евро
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР