Apple ще излъчва футболни мачове от американската лига Сделката е ...

Apple ще излъчва футболни мачове от американската лига Сделката е

Apple ще излъчва футболни мачове от американската лига

Apple ще излъчва футболни мачове от американската лига Сделката е следващо доказателство за това по какъв начин футболът се трансформира в главен състезателен обект в ерата на стрийминга Препоръчай (0)
Apple Inc. си е осигурила дълготрайните права за лъчение на футболни мачове от американската Мейджър лига, с което прави още една стъпка към възходящите си упоритости като състезателен оператор.

Apple ще стартира да излъчва футболните мачове през идната година като част от 10-годишна договорка. Според изказването на основаната в Купертино компания почитателите ще могат да гледат мачовете посредством нов абонаментен артикул на MLS, наличен посредством приложението Apple TV. Някои мачове ще бъдат налични гратис за клиентите на Apple TV+ - услугата на софтуерната компания за стрийминг, предава Bloomberg.

През март Apple подписа съглашение с американската бейзболна лига за лъчение на петъчните мачове по Apple TV+ през този сезон. Съобщава се , че компанията е показала интерес да вземе пакета NFL Sunday Ticket, който в този момент се държи от DirecTV .

Договорите сред професионалната лига по футбол в Съединени американски щати и ESPN, Fox и Univision на Walt Disney Co. изтичат тази година. Над десетина компании са изявили интерес към придобиването на правата, в това число софтуерни колоси като Amazon.com Inc. и Apple и обичайните медийни компании Warner Bros. Discovery Inc. и Paramount Global.

С повишаването на зрителския интерес лигата цели да събере доста повече от 90-те млн. $ годишно, които получаваше по предходното съглашение. Apple заплаща минимална гаранция на стойност 250 млн. $ годишно, твърди Sports Business Journal .

Според мениджъра на американския футболен съюз Дон Гарбър лигата е сключила договорката с Apple частично тъй като тя ще разреши на лигата да показва мачовете си на едно място и ще усили известността ѝ в международен мащаб, изключително откакто в лигата вземат участие доста играчи от непознати страни.

Споразумението значи, че стрийминг услугата ESPN+ на Disney ще загуби мачовете, които излъчваше в края на годината. Лигата към момента води договаряния за продажба на обичайните си телевизионни права. Запитан за ESPN, Гарбър съобщи пред репортерите, че „ сме в договаряния те да продължат да работят с нас ".

Лигата ще се заеме с продукцията на излъчването на мачовете. Всеки собственик на сезонни карти за лигата ще получи безвъзмезден абонамент за новата стрийминг услуга. Цената на самата услуга не е оповестена.

Сделката е следващо доказателство за това по какъв начин футболът се трансформира в главен състезателен обект в ерата на стрийминга, даже в Съединени американски щати. Paramount+ излъчва мачовете от италианската Серия А. Peacock на NBC има правата за британската Висша лига, които възобнови през ноември за повече от 2,5 милиарда $. ESPN+ предлага мачове от испанската Ла Лига и немската Бундеслига.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg