Apple се готви за натоварена откъм премиери есен Очакваме четири ...

Apple се готви за натоварена откъм премиери есен Очакваме четири

Apple се готви за натоварена откъм премиери есен

Apple се готви за натоварена откъм министър председатели есен Очакваме четири модела iPhone 14, три разновидности на Apple Watch, няколко Mac-а с чипове M2 и M3Препоръчай (0)
Най-новият програмен продукт на Apple от WWDC приготвя почвата за натоварена есен на 2022 година и първата половина на 2023 година, написа софтуерният редактор на Bloomberg Марк Гърман.

Световната конференция за разработчици на Apple Inc. по-рано този месец беше цялостна с анонси, в това число за освежен Allways on Display на iPhone, два нови Mac-а с чип M2 и освежен интерфейс за многозадачна работа за iPad. Но по-интересно e по какъв начин тези промени приготвят почвата за идващите устройства на Apple. Според Гърман компанията е напът да стартира един от най-амбициозните срокове на нови артикули в историята си - като най-вече от тях ще бъдат показани сред есента на 2022 година и първата половина на 2023 година

Новите артикули ще включват четири модела iPhone 14, три разновидности на Apple Watch, няколко Mac-а с чипове M2 и M3, първите очила за смесена действителност на компанията, iPad-и от невисок и висок клас, актуализирани слушалки AirPods Pro, пресен HomePod и осъвременен Apple TV.

Анонсите на WWDC ни дават известна визия за това какво да чакаме - в това число по какъв начин новият програмен продукт и хардуер ще бъдат свързани между тях.

Нека стартираме с iPhone. Основната нова функционалност е обновеният екран за заключване. Компанията работи по този интерфейс от няколко години и има смисъл да го пусне в този момент, тъй като дисплеят за заключване работи с нова функционалност на идните модели iPhone 14 Pro: always-on display.

Подобно на Apple Watch, iPhone 14 Pro ще може да демонстрира уиджети с информация за времето, календари, акции, действия и други данни, до момента в който дисплеят остава с ниска бляскавост и периодичност на фрагментите. Ще има и конфигурация - също като при Apple Watch - която не разрешава на чувствителни данни да се появяват на изводи екран, с цел да не ги видят всички.

Другите нови характерности на iPhone 14 Pro включват доста усъвършенствана предна камера, нова система за задна камера, която включва 48-мегапикселов датчик, по-тънки рамки, по-бърз чип A16 и модифициран разрез за Face ID и дупка за камерата.

Pro телефоните с кодови имена D73 и D74 ще бъдат огромната премиера на iPhone тази година, а другите модели iPhone 14 - D27 и D28 - ще провокират по-малко неспокойствие. Телефоните от по-нисък клас ще се придържат към същия чип A15 като iPhone 13, макар че 5,4-инчовият мини размер ще бъде сменен с 6,7-инчов модел.

Всички тазгодишни нови iPhone-и ще продължат да употребяват Lightning за зареждане, само че Гърман чака през 2023 година да се премине към USB-C. А тази есен се чака нов iPad от невисок клас с чип A14 и 5G - както първо заяви 9to5Mac - с този по-мощен конектор - USB-C.

Не може да се спомене iPad, без да не се кажат няколко думи за Stage Manager. Независимо дали ви харесва или не, това наподобява е решението на Apple за професионалните консуматори, които желаят по-добри благоприятни условия за многозадачна работа.

Вероятно обаче това е началото на това, което следва да се случи с iPad Pro. Очаква се Apple да пусне нови 11-инчови и 12,9-инчови модели с чипове M2 по-късно тази година, които да работят със Stage Manager. Кодовите им имена са J617 и J620. Това ще разреши на Apple да каже, че разполага с пет разнообразни iPad-а, които поддържат интерфейса, спрямо три през днешния ден (настоящите iPad Pro и iPad Air с M1).

Гърман чака Apple да пусне iPad с по-голям екран през идната година или две - сред 14 и 15 инча. Stage Manager може да има повече смисъл на устройство с подобен размер.

Новият чип M2, който е част от оповестените на WWDC MacBook Air и 13-инчов MacBook Pro и е усъвършенстван за macOS Ventura, е в основата и на няколко други подготвяни продукта. Те евентуално ще се появят доста по-бързо, в сравнение с основаните на M1 Mac компютри.

Ето кои са Mac-овете с M2, които се чакат:

M2 Mac mini
M2 Pro Mac mini
14-инчови и 16-инчови MacBook Pro M2 Pro и M2 Max
M2 Ultra и M2 Extreme Mac Pro

Извън Mac и iPad Pro има още един артикул, където се чака да се появи M2: очилата за смесена действителност на Apple. Последните версии на устройството работят с базовия чип M2 дружно с 16 гигабайта RAM. И като приказваме за WWDC, там имаше доста софтуерни подмятания за операционната система на очилата, realityOS, и нейните функционалности.

Apple към този момент работи и по наследника на M2 - M3, и компанията възнамерява да употребява този чип още през идната година при актуализациите на 13-инчовия MacBook Air с кодово име J513, 15-инчовия MacBook Air, прочут като J515, новия iMac с кодово име J433 и вероятно 12-инчов лаптоп, който към момента е в начална фаза на разработка.

Другото значимо известие на WWDC тази година беше watchOS 9. Тази актуализация сигурно предвещава какво можем да чакаме от Apple Watch Series 8 тази есен. Apple приготвя три нови разновидността: нов SE от невисок клас, общоприета Series 8 и устойчив модел, предопределен за екстремни спортове.

Очаква се чипът S8 да има същите спецификации като S7, който беше и същият като S6. Моделите за идната година обаче се чака да получат напълно нов процесор.

SE ще се придържа към размера на екрана на сегашния модел, вместо да премине към по-големия размер на Series 7. Но той може да получи същия чип S8 като Series 8, надграждане по отношение на S5 в сегашния SE от 2020 година

Актуализацията на софтуера отстранява поддръжката на Apple Watch Series 3, тъй че най-сетне този модел ще бъде спрян през есента.

Промените в следенето на тренировките са едни от най-големите усъвършенствания в watchOS. Тези усъвършенствания включват: мултиспортни тренировки, тъй че часовникът да може автоматизирано да минава сред следене на плуване, колоездене и бягане; следене на надморската височина; подготвителни зони; и нови индикатори за тичане. Всички тези функционалности наподобяват изключително подобаващи за часовник за екстремни спортове.

Очаква се също по този начин режимът за ниска консумация на енергия, който от дълго време е обсъждан като част от watchOS 9, да се появи като нова извънредна хардуерна функционалност.

Макар че на конференцията за разработчици Apple не сподели доста за софтуера, работещ на Apple TV и HomePod, към момента има някои усъвършенствания на тези артикули в развой на разработка, макар че нов HomePod надали ще се появи до идната година.

Новият Apple TV с кодово име J255 е в развой на създаване с чип A14 и спомагателен гигабайт RAM. Това е сравнимо с чипа A12, разгласен като част от Apple TV 2021 предходната година, и може да бъде потребен за спомагателните благоприятни условия за игри, които ще бъдат въведени в tvOS 16.

HomePod, с кодово име B620, ще работи със същия чип S8, който ще се появи в часовниците, и ще бъде по-близо до истинския HomePod във връзка с размера и аудиопроизводителността, а не до нов HomePod mini. Новият HomePod ще има обновен екран от горната страна и даже се приказва за мултитъч функционалност.

Говорейки за аудио артикули, към момента се чакат и нови слушалки AirPods Pro с обновен чип и поддръжка на по-качествен тон.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg