Apple нае Улрих Кранц, дългогодишен автомобилен ветеран известен с фокуса

...
Apple нае Улрих Кранц, дългогодишен автомобилен ветеран известен с фокуса
Коментари Харесай

Apple наема идеолог на електромобилите BMW

Apple нае Улрих Кранц, дълготраен авто деец прочут с фокуса си върху електрическите транспортни средства. Компанията удостовери обстоятелството, че е наела Кранц, само че не разкри детайлности за служебните му отговорности. Bloomberg обаче споделя, че Кранц ще се причисли към екипа за разработка на електрически транспортни средства.

Кранц стана прочут, когато беше вицепрезидент на BMW, където ръководеше i бизнеса и ръководеше развиването на електрическата кола i3 и хибрида i8. По-късно той се реалокира в стартъпа Faraday Future, само че откакто стана ясно, че има проблеми с финансирането, той стана един от деветте съоснователи на компанията Canoo, също в региона на електрическите транспортни средства.

Според Bloomberg, Apple е почнала да работи върху личния си електромобил още през 2014 година, година след старта на продажбите на Tesla Model S. Този бизнес обаче е преразглеждан няколко пъти. Така че през 2017 година компанията реши да се откаже от директното конструиране на коли, само че да пусне автопилот, който може да бъде конфигуриран на електрически коли на други марки.

През 2020 година Apple се върна към концепцията да построява свои лични коли. По-специално, компанията преговаряше с Canoo, само че страните не се схванаха, защото ИТ колосът искаше да погълне стартъпа, а създателите му се интересуваха единствено от вложения от страна на Apple.

Това не е първият път, когато Apple наема автомобилни специалести. През 2019 година компанията е примами от Tesla експерта по електрически мотори Майкъл Швекуч. Сега се твърди, че планът, към който Кранц ще се причисли в Apple, към този момент се управлява от Дъг Фийлд, който преди този момент е управлява създаването на Tesla Model 3.

Ще напомним, че Apple в никакъв случай не е потвърждавала публично развиването на електрическо транспортно средство. От края на 2020 година обаче има доста клюки, че сходна работа е в ход. По-специално фактът на апелите от Apple по отношение на евентуалното съдействие в производството на електрически коли беше доказан от Hyundai и редица тайвански производители на съставни елементи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР