Apple Inc. намалява възнаграждението на главния изпълнителен директор Тим Кук

...
Apple Inc. намалява възнаграждението на главния изпълнителен директор Тим Кук
Коментари Харесай

Apple намали заплатата на шефа на компанията Тим Кук с над 40%

Apple Inc. понижава възнаграждението на основния изпълнителен шеф Тим Кук с над от 40% (до 49 милиона $ през 2023 г.). Това се случва след изразено неодобрение на вложителите и искане от самия Кук да поправя заплащането си, написа Bloomberg.

Според измененията процентът на акциите, предоставени на Кук и обвързани с представянето на Apple, ще се усили до 75% през 2023 година от сегашните 50%.

За 2022 година Кук получил заплата в размер 99,4 милиона $, в това число 3 милиона $ съществена заплата, към 83 милиона $ бонуси за акции. Това е малко повече от 2021 година, когато общият му пакет от възнаграждение беше 98,7 милиона $.

През 2022 година компанията му даде акции на стойност 75 милиона $. За тази година неговата цел за
бонуси за акции е понижена до 40 милиона $, като три четвърти от тях зависят от представянето на акциите.

Миналата година акционерите на Apple бяха призовани от водеща консултантска група на вложителите да гласоподават срещу пакета от заплата и
бонуси на Кук. В писмо до вложителите Institutional Shareholder Services съобщи, че има " огромни опасения " по отношение на " мащаба " на заплащането. Според ISS заплатата на Кук е 1 447 пъти по-висока от заплатата на елементарен чиновник на Apple.

Тим Кук стана основен изпълнителен шеф на Apple през август 2011 година, единствено седмици преди гибелта на съоснователя Стив Джобс.

Под управлението на Кук Apple стана първата компания, която доближи оценка от 3 трилиона $. Блокирането във заводи в Китай, поради covid, забавянето на веригата за доставки и световното икономическо закъснение понижиха цената на акциите на Apple с над 20% през последната година. Личното благосъстояние на Кук възлиза на към 1,7 милиарда $, съгласно Forbes.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР