На шесто място е по този показател сред американските компанииСред

На шесто място е по този показател сред американските компанииСред ...

Apple харчи за R&D под нормите в ИТ индустрията.


На шесто място е по този показател сред американските компании

Сред водещите по пазарна капитализация американски компании Apple е лидер по приходи, но заема едва шесто място по харчове за R&D

Apple, най-скъпата компания в света, с най-големи приходи и печалба, търпи критика по отношение на разходите за изследвания и разработки (R&D) – те не са малко като абсолютна стойност, на са под нормата на ИТ индустрията като процент от доходите, сочи публикация на Barrons.com.

През последната финансова година Apple е похарчила за R&D сума в размер на 12,7 млрд. долара, което е повече отколкото за целия период от 1998 до 2011 г. Но всъщност това са само 5,1% от приходите на ИТ колоса от Купертино, докато нормата за ИТ компания е около 10%.
още по темата
Освен това дори в абсолютно изражение разходите на Apple за изследвания и разработки не са най-големите, както би подхождало на компанията. Сред водещите по пазарна капитализация американски компании Apple е лидер по приходи, но заема едва шесто място по харчове за R&D.

Всичко това дава основание на анализатора Тони Саконаги от Bernstein да направи заключението, че Apple влага твърде малко средства в изследвания и разработки, въпреки че компанията разполага с огромно патентно портфолио и е считана от мнозина за водещ иноватор.

Източник: technews.bg