Технологичният гигант Apple е изплатил 1,5 млрд. евро по искова

Технологичният гигант Apple е изплатил 1,5 млрд. евро по искова ...

Apple преведе първия си транш от неизплатени данъци към Ирландия.


Технологичният гигант Apple е изплатил 1,5 млрд. евро по искова сметка, създадена от ирландското правителство, която да приема оспорваните данъци за 13 млрд. евро, съобщи финансовият министър на Ирландия Паскал Донахю.

Европейската комисия нареди на Apple през август 2016 г. да плати данъците, които според нея компанията е получила под формата на незаконна държавна подкрепа, припомня Ройтерс. Решението е част от по-широк стремеж на ЕК срещу определяните от нея за „подсладени“ данъчни сделки, обикновено използвани от по-малките страни в блока за привличането на мултинационални компании с техните работни места и инвестиции. Още по тематаИрландия започва да събира милиарди евро стари данъци от Apple

И Apple, и Дъблин обжалват решението, заявявайки, че данъчното третиране на производителя на iPhone съответства на правото на Ирландия и на Европейския съюз.

През миналия октомври комисията заяви, че ще изправи Дъблин пред Европейския съд заради отлагане изплащането на парите, които трябваше да бъдат възстановени още през януари 2017 г. - четири месеца след първоначалното решение от август 2016 г.

Комисията притиска Ирландия да възстанови данъците възможно най-скоро, за да ѝ позволи да спре иска пред Европейския съд за пропуснатите срокове.

Ирландия настоява, че е действала възможно най-бързо, за да улесни събирането и управлението на подобна голяма сума.

През март Ирландия избра Amundi, BlackRock Investment Management и Goldman Sachs Asset Management да управляват исковата сметка, в която се държат парите, и да взимат нискорискови инвестиционни решения, които защитават ирландските данъкоплатци.

Източник: investor.bg