Апокалиптична гледка - това е оценката на ситуацията след мощния

...
Апокалиптична гледка - това е оценката на ситуацията след мощния
Коментари Харесай

Апокалипсис в Турция - цял свят изпраща помощ заради мощното земетресение

" Апокалиптична панорама " - това е оценката на обстановката след мощния трус от близо 8 по Рихтер в Турция тази нощ, лишил живота на стотици хора, останали под срутените здания.

Изпращането на помощ оповестиха държавни ръководители на Гърция, Дания, Сърбия, Швеция, Съединени американски щати, Израел. Въпреки че Украйна е във война, президентът ѝ Володимир Зеленски също съобщи подготвеност за оказване на помощ на Турция.

България незабавно подвигна два " Спартана "  със спасители и медицински екип от ВМА.

 

Петролният терминал в турския град Джейхан приключи работата си тази заран поради мощното земетресение, блъснало района и взело доста човешки жертви, съобщи Ройтерс, като се базира на информация на компанията за морски транспорти " Трайбека " (Tribeca). По казуса се организира изключителна среща, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

От " Трайбека " показват, че пристанищата в югоизточна Турция са наранени от земетръса, като някои са изцяло затворени, а на други е налице закъснение на дейностите.

 

Операторът на турските петролопроводи " Боташ " (BOTAS) заяви, че към този момент не са открити вреди по ръководените от компанията тръби и нефт продължава да тече както по направлението Киркук-Джейхан, по този начин и по трасето Баку-Тбилиси-Джейхан.

 

Американската работа за наблюдаване на земетресенията USGS дефинира за двата труса магнитуд от надлежно 6,7 и 7,8. Земетресенията са раздрусали Турция и Сирия около 2:17 и 2:28 часа локално време. И в двата случая епицентърът е бил покрай град Газиантеп, близо до границата със Сирия.

Кадри на държавната телевизия TRT демонстрират голям брой срутили се здания и хора, които търсят по заснежените улици затрупани под руините.

 

Турският президент Ердоган написа в Туитър, че спасителни екипи са на път към засегнатите региони. " Надяваме се, че дружно ще се оправим с това злополучие във допустимо най-кратък период и с допустимо минимум вреди. "

 

Турските управляващи дефинираха първоначлано броя на починалите на 76, само че предизвестиха, броят на жертвите евентуално ще се повиши доста, защото земетресението е хванало множеството хора, до момента в който към момента спят вкъщи си, съобщи Франс прес.

 

Междувременно броят на починалите набъбна до 284. Броят на ранените надвишава 2300. Разрушени са над 1700 здания.

Това сподели вицепрезидентът Фуат Октай на конференция към 09.00 часа българско време.

Той сподели, че 70 души са били убити в провинция Кахраманмарас, където се намира епицентърът на труса, дружно с 20 души в Османие, 18 в Шанлиурфа, 14 в Диарбекир и 13 в Адияман.

 

Епицентърът е бил на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км, като първият мощен трус беше регистриран в 04.17 часа локално време. Той беше последван от поредност мощни вторични труса с магнитут над 6,0 по скалата на Рихтер.

 

Турските управляващи активизираха избавителни екипи. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че се приготвят товарни самолети за изпращане на съоръжение и филантропични доставки за град Кахраманмараш, като в същото време оповестиха " Извънредно състояние от равнище 4 ", която изисква интернационална помощ.

Първият мощен труд е траял към минута, заяви за Ройтерс свидетел в Диарбекир, на 350 км на изток, където чиновник по сигурността уточни, че са се срутили минимум 17 здания.

Местните управляващи оповестиха, че 16 здания са се срутили в Шанлиурфа и 34 в Османие.

 

Телевизионните турски оператори TRT и Haberturk демонстрират фрагменти на хора, които разравят останките на постройката, местят носилки и търсят оживели в Кахраманмараш, където беше епицентъра на доста мощното земетресение.

 

Българското Министерство на външните работи няма данни за потърпевши българи вследствие на труса.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР