Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния

...
Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния
Коментари Харесай

9 г. след атентата в Сарафово: Делото започва на втора инстанция

Апелативният профилиран углавен съд стартира разглеждането на делото за терористичния акт на летище " Сарафово " като втора инстанция на 9 юни.

На 18 юли 2012 година атентаторът-самоубиец Мохамад Хасан се взриви до рейс с израелски туристи на летището в Бургас. При терористичния акт починаха шестима души, а 37 бяха ранени. Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които са задочни подсъдими по делото за атентата, са жители на Австралия и Канада. Смята се, че те са помогнали на атентатора - алжирския жител Мохамед Хасан ел Хюсейни, който почина при гърмежа.

Делото стартира всъщност при започване на 2018 година след няколко фалстарта. Материалите по делото бяха 80 тома, очевидците - не по-малко от 170, имаше и 100 експертизи.

На 21 септември м.г. Специализираният углавен съд наложи най-тежките санкции по българското законодателство - " пожизнен затвор без право на подмяна " на двамата подсъдими за съучастничество в организирането на атентата ливански жители Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Рекордни за българското правораздаване компенсации за общо над 100 млн. лева бяха присъдени на околните на починалите и на потърпевшите при атентата.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая потвърди, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е работил в съучастничество с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията " Хизбула ", за която се допуска, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Двамата бяха съдени задочно, защото по време на досъдебното произвеждане и на правосъдния развой не бяха издирени. Към момента продължава издирването им с алена бюлетина на Интерпол.

Делото " Сарафово " провокира необятен интернационален отзив.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР