Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния

...
Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния
Коментари Харесай

Делото за атентата на летище Сарафово тръгва на втора инстанция на 9 юни 2021 г.

Апелативният профилиран углавен съд стартира разглеждането на делото за терористичния акт на летище „ Сарафово “ като втора инстанция на 09.06.2021 година, оповестяват от Специализираната прокуратура.

На 21.09.2020 година Специализираният углавен съд наложи най-тежките санкции по българското законодателство – „ пожизнен затвор без право на подмяна “ на двамата подсъдими за съучастничество в организирането на атентата ливански жители Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Рекордни за българското правораздаване компенсации за общо над 100 млн. лева бяха присъдени на околните на починалите и на потърпевшите при атентата.

На 18.06.2012 година в рейс с израелски туристи, пристигнали на отмора в България, избухна взривно устройство. Загинаха петима израелски жители, българският водач на рейса и физическият причинител на бомбения терористичен акт – алжирският жител Мохамед Хасан ел Хюсейни. Ранени бяха близо 40 души.

Разследването на Специализираната прокуратура по случая потвърди, че атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е работил в съучастничество с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията " Хизбула ", за която се допуска, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Двамата бяха съдени задочно, защото по време на досъдебното произвеждане и на правосъдния развой не бяха издирени. Към момента продължава издирването им с алена бюлетина на Интерпол.

Делото „ Сарафово “ провокира необятен интернационален отзив.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР