Апелативният съд - София назначи временен синдик в най-големия сателитен

...
Апелативният съд - София назначи временен синдик в най-големия сателитен
Коментари Харесай

Съдът назначи синдик в Булсатком

Апелативният съд - София назначи краткотраен синдик в най-големия сателитен тв оператор у нас – " Булсатком ", за чиято благосъстоятелност се водят акционерни разногласия, има правосъдни каузи с настояването за несъстоятелността на компанията, която държи към 36 на 100 от пазара на платена телевизия, а през август Спас Русев, който е в надзора на " Виваком ", разгласи, че е купил сдружението https://www.mediapool.bg/ofitsialno-spas-rusev-pridobi-bulsatkom-news325063.html. Сделката обаче не е импортирана за утвърждение в Комисията за защита на конкуренцията, а за 14 декември е планувано следващото съвещание по българското дело за несъстоятелността на " Булсатком ",

На този декор Апелативният съд – София на 6 декември се е произнесъл по тъжби на единия от основателите, само че през днешния ден миноритарен акционер в " Булсатком ", Пламен Генчев и старозагорската компания " Розенфелд и Ко ", която има несъбрани вземания от оператора по пет контракта. Те се оплакват от отвод на Софийския градски съд да назначи краткотраен синдик в " Булсатком ", който да следи покупко-продажбите на настоящето управление на сдружението, както и да се наложи краткотраен запор върху оптичната мрежа, инженерната инфраструктура, сървърите, разнообразни устройства и даже вземанията на сателитния оператор.

На първа инстанция Софийският градски съд е решил, че липсват доказателства, че управлението на компанията разпилява или унищожава имуществото. Според Генчев обаче се източват активите на сдружението, като се дава образец с консултантски контракт за над 1 млн. лева Той продължава да твърди, че сдружението би трябвало да се разгласи в неплатежоспособност, защото докладите за 2019 година сочат повишение на отговорностите му със 170 млн. лева, което значи несъстоятелност. В жалбата си пред апелативния съд той показва, че бездействието на управата на " Булсатком " е довело до забавянето на издължаването към кредиторите и останалите акционери в компанията майка на сателитния оператор " Булсатком Ю Кей ХолдкоЛимитед ", който е регистриран във Англия.

Съдът приема настояването на Генчев и " Розенфелд и Ко " за назначение на краткотраен синдик и като подобен е избрана Миглена Стамболова, която има три дни период да стъпи в служба и да стартира да надзирава протичащото се в " Булсатком ". Тя ще утвърждава всички негови покупко-продажби и ще управлява разпореждането с права на сдружението. Не се приема обаче настояването за краткотраен запор на мрежата и вземанията на тв оператора.

Определението на съда не предстои на обжалване.

Предстои обаче да се види какво ще реши съдът по делото за неплатежоспособност на 14 декември. То е заведено от Пламен Генчен, който бе мажоритарен акционер в оператора, само че след задължаването му и влизането на кредиторите като акционери в английската компания майка делът му се стопява до 20 %, само че той той резервира право на назад изкупуване на акциите си. Той е направил такава оферта към останалите акционери, даже е превел парите по нея, само че те са го бламирали в желанието си да продадат оператора. Което и става макар заведените от Генчев каузи.

Така през август бе оповестена договорка с сдружението " Вива Корпорейт България " (Viva Corporate Bulgaria), представлявана от Спас Русев, който притежаваше " Виваком " преди придобиването на телекома от " Юнайтед Груп ", която в следствие купи и " Нова Броудкастинг Груп " и вестниците, притежавани от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Русев продължава да е шеф на компанията " Вива телеком България ", притежател на БТК, в чийто контрол също по този начин е той.

Сделката за " Булсатком ", която съгласно осведомени е реализирана с Русев единствено поради обещаното заплащане вкупом и това е било преимуществото ѝ пред офертата на притежателя на " Теленор " – чешкият капиталов фонд ППФ (PPF), към момента не е вкарана за утвърждение в антимонополната комисия.

" Булсатком " е най-големият снабдител на платена телевизия в България с водеща позиция в сателитната телевизия. През своите DTH и IPTV2.0 платформи компанията дистрибутира над 240 телевизионни канала, 230 от които с HD качество и 8 с 4К/UHD.

Наскоро компанията стартира новаторската услуга b-box - телевизионно Android устройство, сертифицирано от Гугъл, което обезпечава чудесно качество на картината, образован списък и голям брой медийни приложения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР