Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за

...
Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за
Коментари Харесай

Гешев: Разследването за чекмеджетата с евро и кюлчета е прекратено зад гърба ми

Апелативната прокуратура в София ревизира по какъв начин е прекъснато делото за кюлчетата и чекмеджетата с евро, сподели за Българска телеграфна агенция основният прокурор Иван Гешев. Този случай сподели, че митът за всевластния основен прокурор е политическа офанзива и не дава отговор на правната наредба в страната, уточни още той.

Разбрах за прекратяването на това досъдебно произвеждане, за жалост, от обява, която ми беше изпратена тази заран. Няма някаква законова наредба, която да задължава аз да бъда известен. В този интервал, когато е прекъснато досъдебното  производство, основен прокурор е бил Борислав Сарафов, тъй като аз тогава бяха в Съединени американски щати, уточни още Гешев.

Става дума за следствието, което бе формирано по фотоси, за които се твърди, че са от спалнята на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. На изображенията се виждат банкноти и кюлчета. От държавното обвиняване припомниха, че по делото са били направени редица интернационалните поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

Той уточни, че застава зад всеки български прокурор, който прецизно съблюдава Конституцията и законите на страната.

" Не съм осведомен със случая и няма законово обвързване да бъда осведомен със случая, с изключение на когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че казусът е взет на специфичен контрол от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специфичен контрол и това, което разбрах през днешния ден, откакто прочетох обявата, е, че има инструкции от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна инспекция на постановлението за преустановяване ", разяснява Гешев.

По думите му прокуратурата има построена законова рамка по какъв начин се поддържат на надзор постановления за отвод от формиране и разпореждане за преустановяване, с изключение на когато не подлежат на правосъден надзор. И този метод е така наречен инстанционен надзор, т.е. всяка по-горна прокуратура може да ревизира законосъобразността и дали съответните дейности от инспекцията и досъдебното произвеждане са цялостни, сподели още Иван Гешев

Това унищожава политическата опорка за всевластния, всевиждащия и всемогъщия основен прокурор, добави той.

Гешев изключи каквото и да е нерегламентирано влияние върху съответните наблюдаващи прокурори и сподели, че има цялостно доверие на всеки един български прокурор и магистрат. Той добави, че е сигурен, че те се произнасят съгласно доказателствата по делото и вътрешното си разбиране.

Това не изключва опцията да бъдат позволени някакви неточности при реализиране на така наречен инстанционен надзор и длъжностен надзор, да се установяват някакви пропуски, сподели още основният прокурор.

Инфо: dariknews.bg

 

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР