Апелативната комисия на БФС промени наказанието на Левски за домакинство

...
Апелативната комисия на БФС промени наказанието на Левски за домакинство
Коментари Харесай

Левски частично помилван за хвърлената бомбичка на мача с ЦСКА-София

Апелативната комисия на БФС промени наказването на " Левски " за домакинство пред празни трибуни с отчасти затваряне на стадион (сектор " А " ) " Георги Аспарухов " за мача на " сините " с " Ботев " (Пловдив).

Санкцията бе наложена от Дисциплинарната комисия поради бомбичка, хвърлена на мача с ЦСКА-София (2:0), предизвикала пострадване на физиотерапевта на " алените " Иван Христов. Поне по негови изказвания (изразени и през днешния ден пред комисията), както и на клуба от Борисовата градина още след дербито.

" Левски " апелира, освен това - прикани почитателите си да не се съобразят и да дойдат на стадиона за срещата с " Ботев ", в случай че наказването не бъде анулирано. Решението на АК не предстои на обжалване и влиза в действие неотложно.

Казано в резюме, по-тежката глоба е отстранена, защото Иван Христов не е показал здравно, а по време на мача е отказал да бъде прегледан от дежурния доктор. Ние работим с документи, а такива няма, изясни пред публицисти шефът на комисията Валери Апостолов. 

Така се смята, че хвърлената бомбичка е " без последици " вместо " с последици ".

" Апелативната комисия по член 66, алинея 2 от Дисциплинарния устав за сезон 2022/2023 променя решение на Дисциплинарната комисия на БФС в частта, касаеща възбрана за игра пред аудитория като го заменя с отчасти затваряне на стадиона. Затваря се бранш " А " без закритите пространства и ВИП-зоните. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване ", сподели доцент Апостолов.

Глобите на " Левски " в частта за потребление на пиротехника (факли, димки, бомбички) и други хвърлени предмети остава в мощ.

Апостолов съобщи, че самата Дисциплинарна комисия на БФС е взела своето решение " изцяло вярно въз основата на предоставените доказателства ". Но също по този начин физиотерапевтът на ЦСКА-София не е дал здравно за пострадване. На публицистите беше показана фотография на крайници на Христов, на която не се вижда нищо като следствие от хвърлената бомбичка.

" Трябваше да потвърдим тежестта в следствие. Още по време на самата среща делегатът Христо Ботев го е посъветвал да потърси лекарска помощ, в случай че не се усеща добре. Към днешна дата не е възложен документ, с цел да потвърди степен на отчасти засягане или пострадване. ДК всъщност е взело вярно решение при наличното доказателства все още. Ние изискахме спомагателни ", добави Апостолов.

И приключи със следното:

" Установяване на незначителни пострадвания не могат да бъдат потвърдени. Лекарят на мача е могъл да го прегледа, само че пострадалият е отказал и не е посочил къде даже е засегнат. Ние работим с подготвен документ, в който разграничаваме два типа нарушавания - с последици и без последици.

Последствията би трябвало да бъдат открити съответно. Когато няма такива, става дума против дума. Институтът за незабавна здравна помощ " Пирогов " работи 24 часа, има дежурен правосъден доктор. Да, на видеото се потвърждава бомба. Има нарушаване и наказване. За да има следствие, такова би трябвало да се потвърди. "
ЦСКА-София излезе с позиция в неделя
Вчера, неделя, 2 октомври, ЦСКА-София излезе с позиция по случая. 

В нея се споделя следното (публикуваме без съкращения и без редакторска намеса): 

" Въпреки че към момента ни боли от загубата и разочароващата игра във Вечното дерби, не можем да замълчим за случаите, споходили срещата. Инциденти, към които още веднъж бяхме предизвикани да се върнем. По време на мача, след хвърлена бомбичка от бранш „ А ”, пострада основният физиотерапевт на тима Иван Христов, а Джонатан Линдсет беше ударен с предмет по главата.

Недопустимо и в прорез с всички морални и спортсменски правила е да има потърпевш чиновник на противниковия тим и вместо опрощение, да последва апел за протест на наказването и непокорство на публиката. Никой от " Левски " не се свърза с клуба ни, Иван Христов или Джонатан Линдсет да попита какво се е случило, въпреки информацията да беше публикувана в общественото пространство. Дори в противен случай, при съществуването на безспорни доказателства, чухме мнения, анализиращи какъв брой предпазени са скамейките на националния стадион и намеци, оспорващи истинността на случаите.

За да не остане и капка съмнение, събрахме всички доказателства и свидетелства за обстановките, които ще бъдат показани образно пред съответните органи. Но остава тъпо, че противник с претенциите на " Левски " не умее да показва почтено държание в обстановка, която не предстои на подозрение.

Нещо повече – очевидци сме на опити това рисково футболно безчинство да бъде принизено до леко нарушение. Призоваваме решенията за наказания да се основават на спазването на Дисциплинарния устав, прилаган неведнъж с цялата си тежест върху доста други тимове, нас в това число. Като тим, привикнал да бъде наказван тежко и глобяван за хвърлена монета, посрещаме задушевно апела на нашия безконечен противник " БФС да мери с идентичен критерий ".

Противопоставяме се на превръщащото се в традиция толериране на избрани отбори, изключително когато става въпрос за активност, рискова за здравето на всички на стадиона. Нужно ли е да връщаме лентата към многочислените произшествия на мачове, след които потърпевши са служители на реда, почитатели, измежду които и деца, длъжностни и служебни лица?

В този подтекст Апелативната комисия би основала извънредно рисков казус и би дала знак, че футболните хулигани могат да се усещат безнаказани, в случай че под наложения напън удовлетвори желанието на противника ни да се отърве от наказването за хвърлена бомбичка. Призоваваме всички футболни хора да се замислят какво ще е посланието, в случай че следващ случай с бомбичка остане безнаказан, единствено тъй като даден експерт не е видял " раздран спортен екип или нещо такова ".

А на нашите последователи ще кажем две неща. Първо, чуваме и одобряваме рецензиите за представянето на тима, за което като клуб се извиняваме. И второ, бъдете с ЦСКА - постоянно и на всички места, тъй като клубът има потребност от поддръжка. Особено в този момент, когато ударите и опити за накърняване на ползите на ЦСКА и футбола идват отвред. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР