Апелативен съд – Варна започва разглеждането на делото за жп

...
Апелативен съд – Варна започва разглеждането на делото за жп
Коментари Харесай

Обжалвани присъди: Делото „Хитрино“ влиза в Апелативен съд – Варна

Апелативен съд – Варна стартира разглеждането на делото за жп злополуката в Хитрино на 10 декември 2016г. Присъдата на първоинстанционния Окръжен съд – Шумен е обжалвана от всички страни пред горната инстанция – двамата подсъдими и частните обвинители, а прокуратурата я стачкува. Пред съда ще се изправят 64-годишният основен ватман и 45-годишният му асистент.

Те са управлявали влака по време на случая, при който седем души изгубиха живота си, 14 бяха ранени и имаше материални вреди за милиони.

Главният ватман беше наказан от първата инстанция на 15 година отнемане от независимост и 17 година отнемане от право да упражнява специалността си, а помощникът му беше лишен от независимост за 10 година и от право да бъде локомотивен ватман за 12 година Двамата са под домакински арест.

Според първоинстанционния съд, произшествието не е провокирано от повреди в стоманения път, в електропреносната мрежа или във влаковата комбинация. Установено е, че първият ватман не е бил задремал, защото устройството за зоркост е било включено и употребявано от него.

Дерайлирането обаче е било предотвратимо, в случай че са били спазени показанията на семафорите. Необходимо е било да се задейства режим „ екстрено прекъсване “ (комбинирано прекъсване с пневматична автоматизирана спирачка и електрическо спиране). Ако това е било сторено, влакът би навлязъл с разрешените 40 км/ч.

Като отегчаващи виновността условия съдът е приел броя на умрелите и потърпевшите, неоказването на първа помощ на ранените, нанесените материални вреди, основания риск за здравето на жителите на Хитрино и 10-дневната евакуация.

Като смекчаващи отговорността са посочени дейностите по обезопасяване на влака. Отчита се, че пробитата цистерна не е отговаряла на условията на Правилника за интернационален железопътен транспорт на рискови товари. Жп инфраструктурата била поддържаната на минимума.

Предстои Апелативен съд – Варна да направи цялостна преценка на правилността на присъдата, постановена от Окръжен съд – Шумен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР