Апелативен съд – Варна намали от доживотен затвор на лишаване

...
Апелативен съд – Варна намали от доживотен затвор на лишаване
Коментари Харесай

20 години лишаване от свобода за подсъдим за убийство в Шуменско

 Апелативен съд – Варна понижи от " пожизнен затвор " на " отнемане от независимост " за период от 20 години наказването на обвиняем за ликвидиране, оповестиха от пресслужбата на институцията. Настоящата инстанция извърши въззивна инспекция на присъда на Шуменския областен съд, с която е приета, като убийството е осъществено преднамерено, по изключително непосилен метод и с особена свирепост. Първостепенният съд му е наложил пожизнен затвор при специфичен режим. Уважени са били гражданските искове за неимуществени вреди на 7 родственици на жертвата в общ размер от 580 хиляди лева.  

Подсъдимият апелира присъдата пред горната инстанция с искане за смяна на правната подготовка на действието и на размера на наказването.

За да се произнесе, Апелативният съд съобрази обстоятелствата:

В нескончаем интервал умрелият се възползвал от отсъствието на брачна половинка на свидетелка по делото и нощем влизал в спалнята й през прозореца. Въпреки нежеланието й осъществявал полов контакт с нея. Посещенията били съпроводени със опасност, че в случай че дамата се съпротивлява, ще каже на фамилията й, че срещите са по нейно предпочитание. Свидетелката споделила за това с Юзджан, който пред нея отправил закани към неканения посетител. През септември 2018 година той също влезнал в дома й за интимна връзка. А на 16-ти късно вечерта тя го уведомила за следващото посещаване на Рейхан. 21-годишният тогава Юзджан причакал мъжа и му нанесъл мощни удари с щанга, причинявайки гибелта му. След това пренесъл тялото в ненаселен парцел, направил опит да го разчлени и го запалил. Три дни по-късно отпътувал за Турция, откъдето бил екстрадиран.   

Пред правосъдния състав Юзджан изясни, че не е имал желание да убива другия мъж, а да го уплаши. Бил воден от предпочитание да отбрани дамата. Съдът обаче е на мнение, че последното е опровергано от личното му държание, сходно с това на убития. Негативна е оценката и за последвалото му държание: опитът за  изтриване на следите от закононарушението, последвалото укриване, довело до дълготрайно интернационално търсене.   

Настоящата инстанция заключи, че законът е бил прибавен погрешно от Шуменския областен съд във връзка с квалификацията на действието. За да е налице признакът " изключително непосилен метод " е належащо жертвата да е претърпяла изключителни премеждия. В случая мощните удари са довели до бързата гибел на жертвата. Убийството е лишено от предварителна подготовка и от тази позиция не може да бъде несъмнено като преднамерено.

Затова Апелативният съд оправда подсъдимия Юзджан Р. по обвиняването в осъществяване на убийството преднамерено и по изключително непосилен метод. Настоящият състав реши, че на закононарушението подхожда наказване 20 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим. Присъдата на първата инстанция бе доказана в останалата част.

Решението на Апелативния съд предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР