Антрациклините са най-широко прилаганите цитостатици с комплексен механизъм на увреждане

...
Антрациклините са най-широко прилаганите цитостатици с комплексен механизъм на увреждане
Коментари Харесай

Антрациклинови антибиотици–терапевтично приложение и нежелани ефекти


Антрациклините са най-широко прилаганите цитостатици с сложен механизъм на увреждане на туморните кафези. Често основават риск от кардиотоксичност. Те съставляват гликозиди. Получават се като артикули от ферментацията на стрептомицети или по синтетичен път. Наричат ги рондомицини поради интензивното им алено оцветяване.

Представители от тази група медикаменти са: Daunorubicin, Doxorubicin, Epirubicin, Idarubicin, Mitoxantrone.

Свързани публикации.. Откриха за какво мъжете по-често страдат от левкемия 0 Адренокортикален карцином - израстък на надбъбречната жлеза 0 Баретов хранопровод - крие ли заплаха за карцином? 0

Антрациклините се вкарват с венозна инфузия. Повечето от тях се отстраняват от черния дроб и единствено някои посредством бъбреците.

Терапевтично приложение. Антрациклините имат необятен набор на деяние и се ползват при лимфоми и левкемии, саркоми, карцином на белия дроб и яйчниците. Постигат лечебен резултат при карцином на пикочния мехур приложени интравезикално. Резистентност към тях се развива в процеса на лекуване.

Нежелани резултати. Най-чести са стомашно – чревните нарушавания (гадене, повръщане). Възможни са стоматити и мукозити (възпаления на лигавицата в устната кухина), които са първият знак за последващите други значими нежелани резултати. Специфична е кардиотоксичността на антрациклините, която е дозозависима, има кумулативен темперамент (т.е. с струпване на по-големи количества от антибиотика се ускоряват токсичните ефекти).

Проявява се с тахикардия или друга аритмия и сърдечна непълнота. Епирубицин предизвиква по-рядко миокардно увреждане спрямо доксорубицин, въпреки че рискът при високите дози е идентичен. Наблюдава се също и хемодепресивен резултат при високодозовата терапия. Регистрирани са някои редки случаи на вторично зародила миелогенна левквмия, по отношение на индуцираните от антрациклини разновидности.

Антрациклините имат изразена токсичност по отношение на репродуктивната система. Може да се одобри, че нежеланите реакции при лекуване с антрациклини са аналогични на присъщите за алкилиращите цитостатици.

Лечението с антрациклини изисква мониторинг на кръвните индикатори.2120
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР