Антониу Гутериш, генералният секретар на ООН, изрази загриженост за настоящото

...
Антониу Гутериш, генералният секретар на ООН, изрази загриженост за настоящото
Коментари Харесай

52 икономики са на ръба на катастрофата – според генералния секретар на ООН

Антониу Гутериш, генералният секретар на Организация на обединените нации, изрази угриженост за актуалното положение на международната финансова среда, като акцентира, че доста страни са изправени пред съществени стопански провокации.

В речта си на срещата на върха на Г-7 в Япония, Гутериш означи, че въпреки организации като Международния валутен фонд (МВФ) да се придържат към правни протоколи, той счита, че самите световни финансови правила са несправедливи и морално съмнителни.

Гутериш посочи несъответствието в разпределението на средствата, като уточни, че от 2020 година МВФ е разпределил $650 милиарда в специфични права на тираж (SDRs). Сред страните от Г-7 с общо население от 772 милиона души са разпределени $280 милиарда.

За разлика от тях африканският континент с население от 1.3 милиарда души е получил единствено $34 милиарда. Гутериш акцентира, че това систематизиране е осъществено в сходство със съществуващите правила, като акцентира неравностойния темперамент на международната финансова система.

Освен това Гутериш обърна внимание на финансовите усложнения, пред които са изправени доста страни по света. Той съобщи, че понастоящем 52 страни са в техническо несъблюдение, изправени са пред висок риск от несъблюдение или се борят със скъпото пазарно финансиране.  

Той акцентира изключително на провокациите, пред които са изправени страните със междинни приходи, в това число дребните островни разрастващи се страни, които по принцип не дават отговор на изискванията за финансиране на преференциални условия и нямат достъп до облекчение на дълга.

Според Гутериш международната финансова система, основана през 1944 година по време на конференцията в Бретън Уудс, Ню Хемпшир, се нуждае от доста осъвременяване. Той дефинира съществуващата финансова архитектура като остаряла, нефункционална и несправедлива, като прикани за промени както в Съвета за сигурност, по този начин и в институциите от Бретън Уудс.

Гутериш съобщи, че е належащо преразпределение на пълномощията в тези структури, с цел да бъдат приведени в сходство с действителностите на актуалния свят.

Макар да призна нуждата от систематична промяна, Гутериш също по този начин акцентира, че в границите на актуалната финансова конструкция към момента има благоприятни условия за усъвършенстване.  

Той показа предложение на Организация на обединените нации, ориентирано към справяне с изменението на климата, което включва механизъм за опрощаване на задължения и финансиране в разрастващите се страни.

Гутериш посочи капацитета на тласъка за Целите за стабилно развиване (SDG), който би улеснил облекчаването на дълга и би нараснал дълготрайното и изключителното финансиране.  

Той допусна, че посредством трансформиране на бизнес моделите и рисковите подходи на многостранните банки за развиване и поощряване на съдействието, сред тях може да се активизират обилни суми частно финансиране, за разрастващите се страни на рационална цена.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР