„Антология на миражите“ събира мечтани пътешествия в една книга. Мираж

...
„Антология на миражите“ събира мечтани пътешествия в една книга. Мираж
Коментари Харесай

„Антология на миражите“ събра 50 пътеписа за чудесата на света


„ Антология на миражите “ събира мечтани пътешествия в една книга. Мираж от местата, където постоянно сте желали да бъдете. Тези 50 живописни пътеписа на български публицисти и пътешественици описват за впечатляващи шедьоври на човешкия талант и естествени забележителности. Изданието към този момент е в книжарниците и носи логата на издателство Книгомания и ABUJET (Българска асоциация на публицисти и писатели по туризма). Солидният том от 400 страници е с примамливи и достоверни цветни фотоси, като стилното оформление е дело на дизайнера Тодор Манолов. Завладяващата фотография от корицата е на Мария Пепелджийска от пътуването ѝ в Сахара.

„ Антология на миражите “ показва пътеписи за фамозни водопади, храмове, кули, замъци, круизи, великолепия на изкуството, пирамиди, монументи, фиорди, коралови рифове, стародавни митове от безконечните градове, тюркоазени крайбрежия. Цял живот едва ли би стигнал, с цел да се навъртят километрите от тази книга!

На пътешествия в четирите направления на света като гидове ни повеждат публицистите Антоанета Титянова, Бойка Асиова, Бойка Велинова, Ваня Василева, Веселина Филипова, Георги Милков, Даниела Денева-Казанджиева, Евгения Атанасова-Тенева, Елица Лукова, Иван Кръстев, Исак Гозес, Искра Койнова, Камелия Илиева, Карина Бялкова, Кристиан Минчев, Лилия Попова, Лора Лукова, Людмила Марталер Славова, Магдалена Гигова, Мария Мира Христова, Мария Пепелджийска, Мира Баджева, Мира Добрева, Милена Димитрова, Милена Хлебарова, Наталия Бояджиева, Неделя Щонова, Нейка Кръстева, Оля Ал-Ахмед, Павлина Михайлова, Пламен Старев, Петра Талева, Симана Марковска, Симеон Гаспаров, Симеон Идакиев, Славяна Манолова, Соня Алексиева и Юлия Вълкова.

Чрез приключенията в тази книга:
ще преминете по стъпките на туристите по Шан-з-Елизе ще прекосите Луксор до страшните Нубийски пирамиди в Судан ще се гмурнете в тюркоазените води на островите на Индонезия ще заредите чакрите си на Старе място в Краков ще се спуснете по ледените фиорди в Норвегия ще се заредите с сила от храмовете в Камбоджа ще се озовете на случка с дъжд в Сахара ще се отдадете на един мързелив следобяд в Хавана ще идете на мотори при Дракула в Трансилвания ще изкачите стъпалата на Висящия манастир в Шанси, Китай ще почувствате угощение за всички сетива пред водопада Игуасу в Бразилия.
„ Колумб е имал шанса да открие нови земи, а на най-храбрите от нас им е писано освен да ги обиколят, ами и да са предавали репортажи оттова. Приключенията трансформират орисите ни. Неслучайно над три дузини от най-пламтящите пера, обходили целия глобус, се съгласиха да опишат най-прочутите забележителности и чудеса на света “ споделя в предговора на „ Антология на миражите “ съставителят Милена Димитрова.

„ Всичко във вселената се намира вътре в теб “ е споделил персийският стихотворец и суфист Мевляна. Гласът му се чува на няколко места в книгата поради безкрайната география на самопознанието.

Немалко от включените дестинации са част от Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. „ Идеята бе да опишем вдъхновяващи места и то по този начин, както ги усещаме ние, българите “, споделя още Милена Димитрова.

С предговора си „ Антология на миражите “ ни приласкава към пътешестване:

„ Тази цветна книга ще проветри мислите ви. В нея бушува вода и духат разнообразни ветрове – гальовен бриз от южните морета, с пясък от пустинята, леко драскащ очите, и шамански дим от Далечния изток. Стискате четирите направления на света в компас в ръцете си и избирате накъде да го насочите – с пренебрежение към азбучната поредност, куфарите, скъпите хотели и програмираното всекидневие.

Тук толерантно са събрани безконечните градове и международните религии. Потегляме за Рим, Пекин, Прага, Лос Анжелис, Токио с най-скъпата улица „ Гинза “, оттова – към Вълшебното синьо в мароканския Шефшауен, към Музея на любовта в Дубровник, към мексиканския Теотиуакан и даже към Палмира в Сирия – която към този момент няма по какъв начин другояче да се види. “

Мантрата какъв брой са чудесата на света потегля от 225 година прочие Хр. от есето на Филон Византийски „ За седемте чудеса на света “. Оригиналът му е непокътнат и се съхранява в Хайделбергския университет.

Историците означават, че Седемте чудеса на света неслучайно са свързани с епохата на великия Александър Македонски, и че всички се намират в Източната част на Средиземноморието – докъдето стига създателят на есето Филон Византийски. Изследователите Джон и Елизабет Роумър разясняват още, че появяването на чудесата е „ тип предупреждение за приближаването на един нов метод на живот “.

В подобен случай какъв брой са през днешния ден чудесата на света? Седем, осем или петдесет? Верният отговор е, че всеки четящ човек „ вижда “ и подрежда своите чудеса на света и номерацията им варира съгласно „ окото на мозъка “.

ABUJET

През 1954 година публицисти от Белгия, Испания и Италия слагат началото на Световната федерация на публицистите и писателите по туризма – FIJET. Само две години по-късно в България се учредява Българската асоциация на публицисти и писатели по туризма – ABUJET. Сред учредителите са известни писатели, публицисти, видни интелектуалци, като Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Николай Тодоров, Ивайла Вълкова. Сред сътрудниците, съдействали доста за развиването на асоциацията, са Ясен Антов, Емил Александров, както и умрелият наскоро общоприет шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев.

Българската асоциация става член на Световната федерация в годината на основаването си – 1956. Днес в АБУЖЕТ членуват над 60 писатели и публицисти от водещи български медии, както и авторитетни блогъри.

Във FIJET членуват над 700 публицисти и писатели от над 30 национални асоциации. Всяка година FIJET връчва влиятелната интернационална премия „ Златна ябълка “ на градове, които имат принос за развиване на актуалния туризъм. През 1979 година със „ Златна ябълка “ е отличен Рилския манастир, а през 2016 година – Пловдив. Носители на това респектиращо отличие са градове като Библос, Дубровник, Братислава, Антверпен, курорти като Шарм ел Шейх… Председател на журито за отсъждане на „ Златната ябълка “ е генералния секретар на АБУЖЕТ Пламен Старев, който е в управлението на Световната федерация.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР