Антоанета Стефанова е шахматна кралица, която, макар и формално, беше

...
Антоанета Стефанова е шахматна кралица, която, макар и формално, беше
Коментари Харесай

Кралица Антоанета: Заради шахмата Пловдив стана любимият ми ...

Антоанета Стефанова е шахматна кралица, която, въпреки и официално, беше препоръчана за министър председател. Родена е на 19 април 1979 година в София, само че е почетен жител на Пловдив. В същото време е асеновградска снаха, тъй като е омъжена за родения край Чая гросмайстор Иван Чепаринов. Ще остане в историята като първата българка, станала международна шампионка по шахмат за дами. Печели короната на 5 юни 2004 година, когато побеждава на финала рускинята Екатерина Ковалевская с 2,5:0,5. Притежава купата до 2006 година Засега е единствената българка с сходен триумф. Може би нейната щерка, която към този момент мести фигурите, ще я наследи един ден.



- Кой е обичаният град на Антоанета Стефанова?

- Въпреки че съм от София, връзката ми с Пловдив е доста мощна. Аз съм почетен жител на града. Обяснимо е, тъй като Пловдив е освен културната столица на България, само че и шахматната. Градът има невероятни обичаи в този спорт и е с най-хубавата школа от едно време с помощта на гросмайстори като Георги Трингов, Никола Пъдевски, Любен Попов - Бачката, доста са. Дори задгранични сътрудници в шахмата, като споменеш България, споделят Пловдив.



Ето, скоро бях на закриването на шампионат в Пловдив, Младежко международно състезание „ Раунд тейбъл “ под егидата на ФИДЕ. Трябва да благодарим на Калоян Матеев. Дойдоха най-хубавите младежи в света. Имаше награден фонд от 20 000 евро, 10 000 за спечелилия, което за равнище младежи е връх. Най-важното е, че за първи път след дълги години на кавги и изключвания от интернационалния шах България одобри шампионат под егидата на ФИДЕ. Благодарение на Пловдив още веднъж имаме интернационално самопризнание. Може би шампионатът ще стане публично международно състезание за младежи.

- Как се реши да скочиш в политиката?

- Аз се познавам със Слави и неговия екип още от първите ми участия в предаването му, когато станах европейски първенец през 2002 година Следях тяхното развиване от няколко години и когато се заприказва около референдума, че вършат партия, си споделих - бих работила за тази идея. Видяхме се, поговорихме, взехме решение, че вижданията ни съответстват, и си стиснахме ръцете.



В персонален проект считам, че съм подготвена да мина на различен стадий на професионална реализация, който да ми разреши да употребявам насъбрания опит освен за персонално развиване, само че и в интерес на обществото. Аз съм магистър по финанси, в този момент върша магистратура по стратегическо водачество и считам да продължа в тази посока. В този смисъл влизането ми в политиката не е прочувствен подтик.

- В шаха по какъв брой хода предвиждате?

- Зависи от позициите, стигам и до 20.

- Вече предвиждате ли коя партия коя пешка или кралица ще реалокира?

- Да. Не се случват и чак толкоз изненадващи неща. А и аз обичам да следя и проучвам протичащото се. Не настоявам, че всичко ми е ясно, въпреки всичко има депутати от 20 и повече години. Имаш ли предпочитание да вникнеш в нещата, стават ти ясни. Смятам, че един от сериозните проблеми на нашата политика е неналичието на изявени водачи. Водачи има, само че до водача се приближават малко на брой и единият от тях е Слави. Не желая да изреждам другите, само че считам, че и в нашата партия би трябвало да се работи доста по този въпрос.

- Помага ли шахът в живота?

- Шахът оказва помощ във всяка област на живота, въпреки в никакъв случай да не съм пренасяла моделите 1 към 1. Затова и предлагам на всички деца и подрастващи да играят шах, не приказвам професионално. Той учи на стратегическо мислене. Учи те да поемаш отговорност, тъй като няма връщане обратно. Направил си 50 безгрешни хода, само че следва една неточност и губиш всичко. Няма на кого да се сърдиш, а правиш извода за идващия път. Има проучвания, че когато едно дете тренира шах два пъти седмично, си покачва оценките до 92 %. Дори по музика, където на пръв взор няма връзка.

Шахът учи да си разпределяш вярно времето. Да не се притесняваш, в случай че ти остават малко минути, тъй като си съсредоточен и ще дадеш добър резултат. Може би тук шахът оказва помощ най-вече - човек не блокира, не изпада в суматоха. При нас това става рутина.



- Има ли шахматисти на високо равнище в политиката?

- Да, може би точно поради тези качества, които шахът развива. Гросмайстор Дана Рейзниеце от Латвия беше отлична шахматистка, най-хубавата в страната си години наред. Невероятно, не е навършила още 40 години, а към този момент има 4 деца, направи отлична кариера и в спорта, и в политиката. Беше министър на стопанската система, след това на финансите. Минаваше за една от най-хубавите в Европейски Съюз. Сега заема висок пост в нашата федерация, само че допускам, ще се върне в политиката.

Друг образец е Виктория Чмилите от Литва. Тя беше европейски първенец, моя другарка, играли сме в разнообразни тимове дружно. И тя има три деца. Как съумяват тези дами! В момента е представител на Народното събрание, някогашен народен представител, доста почитан политик. Също няма 40 години. Виктор Бологан от Молдова е член на Народното събрание. Също и сътрудник от Нидерландия.

Шахматистите се оправят, когато преминат в политиката. Да, противоположното пречи. И съм наясно, че в случай че продължа в политиката, шахът ще остане на втори проект. И без това е тежък спорт, не си върша илюзии, че мога редом да бъда на равнище в двете области.

- Какво промени пандемията в метода ви на живот?

- Ковид рецесията ме накара да се замисля. Защото преди този момент пътувахме много с Иван по шампионати, имахме собствен кръг, собствен свят. Да, някой се оплаче, че се живее по-трудно, бизнес се прави по-мъчно, само че някак си, до момента в който пътуваш от съревнование на съревнование, нямаш време да се замислиш. Моите другари и съученици на 90 % са отвън България. Аз също съм живяла в Испания, само че в никакъв случай не съм желала да бъда бежанец. Не желая моята щерка, не желая нейните връстници да бягат от България. И се замислих мога ли да направя нещо. Все отново съм относително известен човек.

Дъщерята избира буквите и рисуването



Дъщерята на международната шампионка - Мелисандра, към този момент мести фигурите.

" Мой първи треньор е бил баща, надлежно на Иван - неговият татко. Имаше фамилен съвет. Аз съм почнала на 4-5 години, Иван на 3-4. Бащата на Ванката обаче сподели, че идеалната възраст за старт в шаха е година и 9 месеца. Шокира ме! ", споделя Ети. Твърди, че дребната бързо възприема всичко. На 2 години знаела родната писменост и съвсем цялата британска.

" Сега навърши 3 и се пробва да написа. Рисува доста, което не е инцидентно, тъй като татко ми е приключил Художествената академия. На Иван татко му и сестра му доста хубаво рисуват ", продължава Стефанова.

Дъщеря й към този момент знае всяка фигура по какъв начин се споделя, по какъв начин се подрежда.

" Да, ще играе шах. Но не знам дали ще е професионално. Аз съм уверена, че всяко дете има доста гении. Въпросът е да ги откриеш и стимулираш. Като родители ще успеем да насочим детето в вярната посока, без да изпадаме в крайности ", декларира шампионката.

Калмикия я разгласи за свое момиче в борбата против рускинята



Елиста, столицата на Калмикия, стана по-известна за българския шахмат около „ тоалетната война “ в мача за международната купа сред нашия Веселин Топалов и Владимир Крамник през 2006 година

Но две лета по-рано Антоанета Стефанова печели там своята международна купа против рускинята Ковалевская. „ При мен освен нямаше кавги, само че домакините ме подкрепяха. Обявиха, че ние като нации имаме общ корен, по тази причина ще са за България против Русия, почувствах се като вкъщи “, признава Стефанова.

Иначе тя има безчет други оценки - самостоятелни и с клубове от Русия, Франция, Сърбия, Испания. Покрай тях е научила няколко езика. Преподава на 5 (няма неточност, пет) от тях като преподавател на ФИДЕ сега.

Фен е на Локо, брачният партньор й рита редовно


ти признава, че рядко стъпва на стадиона, само че следи футбола около своя брачен партньор Иван. Гросмайсторът освен гледа запалено мачовете на еврограндовете, само че самичък рита с другари два пъти седмично.

„ Има ли прекрасен мач, той е пред тв приемника “, разкрива Ети.

Приятели са я водили на стадиона няколко пъти, до момента в който е играла в чужбина: „ Помня, състезавах се за Цървена звезда и ни поканиха на мач на футболния отбор “.

Води се почитател на Локо, само че от София. Причината - израснала е покрай стадиона в квартал „ Толстой “. „ Завърших и Спортното учебно заведение на Локо. Няма по какъв начин, от тях съм “, смее се най-хубавата българска шахматистка за всички времена.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР