Антоанета Костадинова донесе първия медал на България от олимпийските игри

...
Антоанета Костадинова донесе първия медал на България от олимпийските игри
Коментари Харесай

България има своя първи медал от Токио 2020

Антоанета Костадинова донесе първия орден на България от олимпийските игри в Токио 2020. 35-годишната състезателка по пукотевица от Търговище стана олимпийска вицешампионка в дисциплината 10 м въздушен револвер.

Българката, по-популярна у нас с моминската си фамилия Бонева, преодоля квалификациите с шести резултат. Във финала Антоанета водеше до последния изстрел, само че беше изпреварена от представителката на Руския олимпийски комитет Виталина Бацарашкина.

Рускинята събра общ брой от 240,3 т., с което сложи нов олимпийски връх и заслужи златото. Костадинова остана на 0,9 т. след нея и се окичи със среброто, а призовата тройка добави китайката Дзян Жансин с 218,0 т.

" Благодаря на всички, които са забъркани в процеса, довел до медала. Благодаря на индивида, който е до мен. Този орден е единствено за него - за треньора ми - сподели разчувстваната Тони пред Българска национална телевизия. - В момента не правя оценка, че съм изгубила златото, а се веселя на среброто. Всеки един от нас е пристигнал за орден, без значение с какъв цвят. Медалът от олимпиада не може да бъде съпоставен с подобен от което и да е друго съревнование. Вярвам, че откакто една жена уреди персоналния си живот и има брачен партньор, който я поддържа, и прелестни деца, това оказва помощ. Двете ми деца са моето злато. Имам още една дисциплинираност, не съм завършила. "

За Антоанета Костадинова това е първи орден в третото ѝ присъединяване на олимпийските игри. При дебюта си в Лондон `12 тя зае 9-о място, а в Рио де Жанейро `16 се подреди на 8-а позиция. Състезателката на " Светкавица " (Търговище) имаше квота и за Пекин `08, само че три месеца преди олимпиадата даде позитивна проба за допинг поради съществуване на кокаинов метаболит в организма ѝ - случай, към който има доста неясноти и до през днешния ден.

Другата ни представителка в дисциплината - Мария Гроздева , не съумя да се класира за финала. Двукратната олимпийска шампионка зае 43-то място в крайното класиране, а след конкуренцията разгласи публично, че игрите в Токио ще са последното съревнование в славната ѝ кариера.

Костадинова е третата българка с олимпийски орден в стрелбата с револвер. Другите две са Мария Гроздева и Даниела Йоргова. Освен това, Антоанета донесе първо отличие за страната ни в спортната пукотевица от 17 години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР