Антитръстовите органи на Европейската комисия разследват правилата, въведени от магазина

...
Антитръстовите органи на Европейската комисия разследват правилата, въведени от магазина
Коментари Харесай

ЕП разследва Google Play Store

Антитръстовите органи на Европейската комисия проверяват разпоредбите, въведени от магазина за приложения на Гугъл - Гугъл Play Store, заяви Politico.eu, базирайки се на двама източници, осведомени с инспекцията.

Конкурентите на Гугъл са получили поверителни въпросници от Брюксел, изследващи изискванията за фактуриране и таксите за разработчици за Play Store на американския софтуерен колос, споделиха двамата души, поискали анонимност.

Разследване в Нидерландия върху разпоредбите на Гугъл Play Store евентуално ще бъде закрито, с цел да се даде път на стартиралото такова за целия пазар на Европейски Съюз. Комсисията по конкуренцията на Англия също започва инспекция на разпоредбите на Гугъл Play Store.

Таксите за разработчиците на приложения за достъп до Гугъл Play Store могат да доближат до 30%, като досега Гугъл не разрешава на разработчиците да употребяват различни системи за таксуване, с цел да събират заплащания от потребителите.

Европейската комисия за момента отхвърля формален коментар по проблема.

Говорителят на Googlе уточни, че компанията е разискала поредност от въпроси с Еврокомисията в това число скорошни промени, с цел да създадат разпоредбите и изискванията на Play Store по-справедливи и да успокоят обвиняванията от разработчици за непочтено държание.

В края на юли компанията съобщи, че ще разреши на избрани разработчици на приложения да употребяват различни системи за таксуване в Play Store, когато събират заплащания от консуматори в Европа, и това ще разреши понижаване на таксите на разработчиците. Този ход беше показан от Гугъл като първа стъпка за съблюдаване на неотдавна признатите правила на Европейски Съюз за цифровата стопанска система, а точно - Актът за цифровите пазари.

Правилата като цяло вкарват поредност от забрани и отговорности за някои от най-големите софтуерни играчи в света, в това число Гугъл, Meta, Amazon, Apple и Microsoft.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР