Антителата, образувани след преболедуване от коронавирус, бързо избледняват. Тестовете не ...

Антителата, образувани след преболедуване от коронавирус, бързо избледняват. Тестовете не

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Няма смисъл от тестове за антитела

Антителата, формирани след преболедуване от ковид, бързо избледняват. Тестовете не са задоволително надеждни, с цел да знаем наистина ли техният брой е протективен-т.е. задоволителен, с цел да ни защищити от нова зараза. Затова няма смисъл да си вършим проби за антитела.

Това разяснява вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб. Това е и нейното пояснение на въпроса за какво не се дава зелен документ след тест за антитела, както и за какво срокът на зеления документ е по-къс за преболедували, в сравнение с за имунизирани.

„ Това, което се знае е, че антителата, които се образуват вследствие на коронавирусната зараза, доста бързо избледняват и организмът бързо не помни срещата си с който и да е от коронавирусите. Наистина ние познаваме Sars-Cov-2 по-малко от две години и знанията ни са оттогава, само че нямаме учредения да считаме, че този вирус ще се различава от останалите ", съобщи доцент Гломб.

Наличните в този момент проби за антитела търсят антитела против спайк протеина на ковид, само че това към момента не значи, че това антитяло има вируснеотрализираща интензивност. Това може да се разбере единствено в постановката на вируснеутрализираща реакция. Такъв вид проучвания са скъпи, а тестванията, които се употребяват по целия свят, са „ сурогатни” проби, потребни за епидемиолозите, разясни вирусологът.

„ Не мога да схвана за какво толкоз лекари споделят да не се имунизираме, в случай че имаме високи антитела. Може би тъй като не са си създали труда да прочетат и да се държат в час в морето от информация за функцията на антителата в имунитета. Те имат своята функция, само че няма типов и валидиран способ, който да каже – това е границата от антитела, при която ти си предпазен от преболедуване ", уточни още вирусологът.

Тя разяснява и изказвания на работещи в Коронавирус отделения медици, които споделят, че нямат потребност от имунизация, тъй като имат имунитет, срещайки се ежедневно с вируса:

"Лекарите, работещи в Коронавирус отделения, са в всекидневен контакт с Коронавирус. Те непрестанно си гъделичкат имунитета да бъде в задоволително с напрежение положение, само че това се отнася за хора, които са в ядрото на бурята. Антителата са най-разнообразни типове, а проби, които са разработени в този момент, не дават задоволително достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет. "

Според доцент Гломб от вирусологична позиция издаването на документ след слагането на първа доза ще сътвори казус. Тя предлага имунизираните да лимитират контактите си в срока сред двете дози и 14 дни след втората.

Вчера управляващите разрешиха краткотраен (едномесечен) зелен документ и на имунизираните единствено с първа доза. Той макар че ще важи единствено на територията на България.

Източник: skandal.bg