Антикризисните мерки целят да подпомогнат най-бедните българи, както и да

...
Антикризисните мерки целят да подпомогнат най-бедните българи, както и да
Коментари Харесай

Експерти: Някои от антикризисните мерки ще се усетят, други няма да имат ефект

Антикризисните ограничения целят да подкрепят най-бедните българи, както и да запазят бизнеса в страната. Това обявиха пред NOVA представители на ръководещата коалиция. Част от ограниченията обаче разделиха мненията на специалистите.

От ръководещата коалиция обявиха, че ограниченията са това, което прави целият Европейски съюз и няма по какъв начин България да бъде изключение.

„ Винаги критерия би трябвало да бъде Европейският съюз. Светът не се управлява от тарикатлък, а се управлява от ограничения, които са уравновесени и добре обмислени”, съобщи проф. Румен Гечев.

Според Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната “ парите за плануванаъа помощ идват напълно от увеличените доходи в хазната.

„ Ние можем да подкрепяме бизнеса дотолкоз, едвам му помогнем да се приспособява. Ние не можем като страна да компенсираме бизнеса за всяко увеличение”, съобщи Андрей Гюров.

Заявката на ръководещите е за скок на пенсиите с 20 на 100.

„ В България би трябвало да се разбере най-накрая, че тези 60 лв., които непрестанно ги вадим и ги прибавяме, не са част от пенсията, дами и господа. В цяла Европа тези добавки бяха поради COVID-19, в този момент останаха поради втората криза”, съобщи Гечев.

„ За последните 12 години пенсиите на българите бяха увеличени със 100 лв.. Сега единствено за една година пенсиите са увеличени със 167 лева”, съобщи Андрей Гюров.

Експертите обаче остават разграничени по тематиката. Някои считат, че моделът на покачване може да ощети някои пенсионери и да не успее да компенсира инфлацията.

„ Не единствено, че не бори, а инфлацията към този момент ги е изяла тези пари”, сподели Мика Зайкова.

„ Но това е второ нарастване на пенсиите за последната една година. Тази инфлация е 14% за 12 месеца, а през това време имахме, знаете, зимата едно увеличение”, разяснява икономистът Георги Ангелов.

Нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба също провокира скептицизъм- дали крайната цена ще поевтинее.

„ Някои от нещата, съгласно мен, са в действителност пушилка за публиката - да вземем за пример нулево Данък добавена стойност за хляба. Да, ще спести сред 2,20 и 2,60 лв., в случай че приемем, че цените паднат, на човек”, разяснява икономистът Лъчезар Богданов.

„ Хлябът надали ще поевтинее, аз съм песимистичен. Докато не свърши войната, няма да поевтинее хлябът, без значение с какви мерки”, съобщи Георги Ангелов.

„ По-голямата част отива при производителя и при търговеца”, разяснява Мика Зайкова.

Експертите обаче предизвестиха, че би трябвало да се внимава с заплахата наливането на пари в новите ограничения да не усили инфлацията още повече.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР