Антикризисните мерки трябва да продължат. Тази позиция защитиха в Денят

...
Антикризисните мерки трябва да продължат. Тази позиция защитиха в Денят
Коментари Харесай

Пламен Димитров и Радосвет Радев: Антикризисните мерки трябва да продължат

Антикризисните ограничения би трябвало да продължат. Тази позиция опазиха в " Денят стартира " Радосвет Радев и Пламен Димитров.

Според проучване на Българската стопанска камара здравната и икономическата рецесия стартират да затихват. Твърдият индикатор е, че тази нощ имаме единствено 2 жертви на Ковид, което е исторически връх, т.е здравната рецесия можем да кажем с висока степен на сигурност, че си отива, разяснява Радосвет Радев.

Икономическата рецесия също стартира да отслабва и към този момент са забележими признаци на икономическо възкръсване. Политическата рецесия обаче е във възходящо придвижване, добави той.

" От тази позиция оценката на обстановката в стопанската система е елементарна: завършиха огромна част от ограниченията в края на март и в края на май и в този момент в края на юни завършва и една от най-старите и потребни ограничения " Запази ме ". Усилията, които вършим взаимно със обществените сътрудници е да артикулираме ясно в връзката с администрацията, че ограниченията не би трябвало да бъдат спрени. Да могат да бъдат променени, само че никога не би трябвало да бъдат спрени, тъй като към момента икономически субекти в България страдат от здравната рецесия ".

Според президента на КНСБ Пламен Димитров стопанската система е била ударена асиметрично от началото на рецесията.

" Имаше браншове, които бяха ударени доста малко и те започнаха бързо да се възвръщат. През това тримесечие тези браншове върнаха равнищата от преди 2020 година. Някои от тях дори са над равнищата от 2019 година по продажби, реализации и приходи. Доходите, обаче понижават в някои браншове като туризма, превоза, ресторантьорството, някои браншове от преработващата индустрия. Там има потребност от поддръжка ".

По думите му, към 300 000 работни места с помощта на мярката 60:40 са непокътнати. Ако я нямаше мярката, щеше да нарасне безработицата, разяснява още Димитров.

" Затова ние за това дадохме напън на кабинета да резервира мярката под някаква форма. Нужна е мярката до края на година. И Европейска комисия, и Г-7 ясно споделиха, че в целия свят и в Европа ограниченията за поддръжка на бизнеса би трябвало да продължат най-малко до 2022 година ", добави президентът на КНСБ.

Гледайте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР