Антикризисните мерки на правителството не са проинфлационни. Това заяви днес

...
Антикризисните мерки на правителството не са проинфлационни. Това заяви днес
Коментари Харесай

Асен Василев: Мерките не са проинфлационни

Антикризисните ограничения на държавното управление не са проинфлационни. Това съобщи през днешния ден пред бТВ финансовият министър и вицепремиер Асен Василев. Думите му пристигнаха в отговор на нападките на съпротива и редица икономисти, които считат, че кабинетът раздава " хеликоптерни пари ", които ще оказват помощ на спомагателното повишение на цените.

" Те (б.р. - мерките) биха били проинфлационни, в случай че бюджетният недостиг растеше, защото това значи, че ще наливаме повече средства в стопанската система, създавайки по-голям недостиг. Това, което ние вършим е спомагателни доходи, които се чакат, да се връщат назад в стопанската система и при най-уязвимите групи целево. Така че от тази позиция - не би следвало да се сътвори в допълнение инфлация ", аргументира се Василев.

Всъщност даже да бъде призната тезата, че дефицитът няма да се надуе с новите разходи, а това по никакъв начин не е несъмнено, има и различен проблем. Наливането на пари " на калпак " ще увеличи търсенето при лимитирано сега предложение и по този начин неизбежно цените ще порастват. Освен това, в случай че въпреки всичко дефицитът се увеличи, то това би противоречало на съвсем всички стопански теории, които споделят, че инфлация се бори с консолидация - или казано просто със стесняване на дефицитите.

Василев разяснява и една от най-обсъжданите и противоречиви ограничения на властта - премахването напълно на Данък добавена стойност за хляба. Идеята тук е да се понижи цената за крайните консуматори, само че това решение остава отвън властта на ръководещите.

" Цената на хляба зависи от производителите и от цената на зърното, което знаем, че трагично се качи около рецесията с Украйна, само че това, което страната може да направи, е да не оскъпява хляба с 20% ", сподели той.

Именно обаче тази мярка е образец за това, че ограниченията на държавното управление не са целеви. Почти всички са направени по този начин, че от тях да се възползват и хора с високи приходи, които могат да поемат разликата и такива, които ще изпаднат " отвън борда ".

Вицепремиерът разяснява и намаляването желаното понижаване на акциза на горивата. Според него това е невероятно, поради разпоредбите на Брюксел, имайки поради, че България има най-ниските ставки в целия блок. Това важи и за пропан-бутана, който не е метан или природен газ, т.е. - неговият данък е част от акциза на горивата.

" Акциз на газ можем да освободим, защото общото ползване на газ в енергийния микс на страната е под 15% и имаме право по евродиректива да го понижим. Но за пропан-бутана особено 25-те стотинки отстъпка също важат, тъй че там не би следвало да има проблем. Освен това мисля, че и пониженият Данък добавена стойност за газа, което сме поставили, също ще важи ", изясни Василев.

Той направи и значимо конкретизиране през днешния ден - тази мярка, с отстъпката за литър гориво на колонка, ще важи единствено за коли с български ваучър. Това, съгласно министъра, е целева мярка. Очакването било към милион фамилии да се възползват от " промоцията ".

" Много е значимо да се каже, че отстъпките са за най-ниския клас горива, т.е. в случай че става въпрос за бензина - за А95, в случай че става въпрос за дизела - дизела без добавки. Тоест - скъпите коли, които употребяват по-висок клас горива, просто няма да се възползват от тази отстъпка, тъй че тя в действителност е ориентирана към уязвимите групи на популацията, които зареждат по-евтините горива ", добави " пазителят на хазната ".

Що се отнася до другото огромно перо в антикризисния пакет, който общо ще ни коства към 2 милиарда лева по предварителни сметки - пенсиите, Василев призна, че дефицитът в Национален осигурителен институт ще се усили. Все отново разгласи, че дупката ще порасне с дребна сума, само че не посочи с какъв брой тъкмо.

" Ще се върне почти към 50 на 50, както беше преди този момент - 50% самофинансиране, 50% финансиране от държавния бюджет, което не е доста стабилно във времето, само че това е, което имаме през цялото време на пенсионната система в България. "

Това, което има поради Василев е, че Национален осигурителен институт не може да събере задоволително средства от осигурителни вноски, с цел да изплаща пенсиите. Така се постанова страната да дотира бюджета на институцията с трансфер от бюджета. Тоест - от една страна плащаме пенсии през осигуровките си, от друга - през налозите си. В България един работещ устоя няколко пенсионери. Василев има и пояснение:

" Знаете, че имаше един интервал, в който действително всичко, което би следвало да е насъбрано за финансиране - изчезна "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР